Банков регулатор на ЕС: Не се паникьосвайте от паниката

ЕС не трябва да пренебрегва тревогите на финансовите пазари относно състоянието на банковия сектор, заяви ръководителят на европейския орган за управление на банковите фалити, като предупреди, че липсата на доверие може да се разпространи въпреки устойчивостта на сектора.

Сградата на Дойче банк

През последните седмици банковите акции бяха подложени на натиск, включително драматичен спад в цената на акциите на Deutsche Bank в петък след фалита на Credit Suisse седмица по-рано. Това доведе до опасения, че Европа може да се окаже на прага на нов пълномащабен банков срив, подобен на този от 2008 г., който обхвана целия свят и предшестваше дълговите сътресения в еврозоната.

"Ако ви кажа, че пазарите са ирационални, ще ми кажете: ами, може би вие сте тези, които не са напълно рационални, за да не отчитат рисковете, които участниците на пазара отчитат", заяви в интервю за "Политико" Доминик Лабурей, председател на Единния съвет за преструктуриране (SRB). Но той добави, че властите трябва да разглеждат ситуацията по-цялостно, а не само това, което "пазарните участници възприемат като лошо".

Паниката, която обзема пазарите, отчасти е предизвикана от опасенията, че кризата може да се разрасне, както преди 15 години, когато неочакваните загуби в счетоводните книги на банките се отразиха на системата и доведоха до спасителни мерки.

Политиците и регулаторните органи на ЕС многократно се опитваха да успокоят инвеститорите, че секторът на ЕС вече е устойчив - но тъй като финансовите пазари показват своята нервност, това постигна ограничен успех.

Лабурей, който пое ръководството на органа на ЕС през януари, заяви, че е естествено пазарите да търсят следващото слабо звено след прибързаното изкупуване на Credit Suisse от UBS.

"Това е много легитимна нагласа на пазарните участници, но в такъв случай тя трябва да се основава на реална ситуация", каза той, като заяви, че реалността е такава, че банките в ЕС са добре капитализирани, разполагат с достатъчно пари в брой и имат достатъчно "лепкави" депозити - хора, които не планират да изтеглят пари.

Други опасения са по-силни

Опасността за властите в ЕС е, че ако пазарните вълнения предизвикат голямо масово теглене на пари от банките, дори най-добре капитализираните кредитори може да се затруднят да издържат на масово теглене на пари. И тогава доверието на пазара или липсата на такова може да надделее над всички други проблеми.

"Когато липсата на доверие измести другите елементи, в този случай за банката и нейните органи става изключително трудно да устоят на последствията", каза Лабурей, който преди това оглавяваше френския орган за банков надзор.

Именно тук ще се появи и SRB. Създаден след финансовата криза от 2008 г., той гарантира, че банките в еврозоната са подготвени за срив, така че акционерите и кредиторите да поемат загубите при фалит - вместо данъкоплатците - чрез процес, известен като "преструктуриране". Ако някоя банка се окаже над пропастта, базираната в Брюксел агенция се намесва, за да овладее последиците.

Решението на швейцарските власти да пристъпят към прибързано сливане на Credit Suisse и UBS, при което кредиторите поемат загубите и предоставят публични гаранции за осъществяване на сделката, повдигна въпроса дали големите банки остават "твърде големи, за да фалират" въпреки годините на реформи.

Все още неизпитани

Но Лабурей заяви, че правилата и инструментариумът на ЕС за справяне с фалиращи кредитори ще могат да се справят с "всички видове банкови кризи" - без да се използват публични средства. "Разполагаме с набор от инструменти, които могат да се справят с фалити на банки, независимо дали става въпрос за големи или малки банки", каза той.

Все пак той призна, че инструментите за справяне с фалита на голяма световна банка са "неизпитани".

"И честно казано, кой би искал да ги тества?", каза той. "Така че, ако ме попитате: "Но сигурен ли си? Когато имаме случай, ще знаем. А това, което мога да кажа, е, че съм сигурен, че можем да използваме инструментариума". /БГНЕС

Брюксел / Белгия