Банов: Дупките по фасадата на СУ са нарушение на закона

Има институции в България, които си мислят, че са над законите. Така си обяснявам пробитите дупки за поставянето на климатици по сградата на Ректората на Софийския Университет "Св. Климент Охридски", съобщи на извънреден брифинг министърът на културата Боил Банов.

Сигнали за пробитите дупки по сградата, която е паметник на културата, бяха подадени масово в интернет пространството.

„Онзи ден някой пусна в Съдебната палата клипче да се снима – това е обидно. Институциите в тази държава трябва да са първите, които да спазват правилата, щом искаме и от гражданите да го правят. Ясно е, че не е спазен законът категорично - проект за дупките за климатиците на Ректората няма“, допълни министърът.

В момента тече разследване на това кой е разрешил поставянето на климатици по този начин, като в понеделник ще стане ясно кой ще понесе наказателната отговорност за това.

Министърът на културата определи и заснемането на скандален клип в сградата на Съдебната палата като "Отвратително".

Банов посочи по минути как се е развила случката днес. „В 12:02 съпругата ми ме информира, че има снимка във Фейсбук как някакви хора монтират или демонтират нещо като климатици на сградата на университета. В 12:03 се свързах с Александър Тренков, директорът на Инспектората за опазване на културното наследство към министерството му възложих да дойде по най-бързия начин и да извърши проверка на място. В 12:30 той ме информира, че всичко е спряно и се извършват нерегламентирани действия без проект, заверен от МК. Спира проекта и вика полицията. Тя идва към 13 ч.“, разкри Банов хода на действията и поясни, че в понеделник ще има яснота кой и по какъв начин ще бъде наказан за тези действия, както предвижда законът. Според него съществува възможност ректорът на Софийския университет да е бил подведен. "Аз не мога нито да съм му адвокат, нито да го критикувам. Но фактът си е факт. Извършва се едно действие в неговата институция, което е абсолютно противозаконно. Дали той не знае, дали са го подвели, не знам", посочи министърът и каза, че нанесените щетите върху фасадата могат да бъдат отстранени. Директорът на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата Александър Трайков сподели какви обясненията е дал ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков за случая. "Той обясни, че има предписание от Столична община за премахване на климатичните тела, които са доста стари, може би вече на 20 години. Но всъщност не стана ясно дали имат предписания да сложат нови и по какъв начин. В края на краищата, ако Столична община е дала такова предписание, тя трябва да се знае, че тези предписания се съгласуват със Закона за културното наследство. Почти е сигурно, че не е съгласувано“, заяви той и уточни, че санкциите са между 3 000 и 5 000 лева. Междувременно от Софийския Университет "Св. Климент Охридски" публикуваха на сайта си позиция, в която е посочено, че не са пробивани нови дупки по фасадата на сградата, а се подменят стари 20-годишни външни тела на климатици. За това не било необходимо разрешение, смятат от Университета.

"Сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е архитектурен, исторически и художествен паметник на културата от национално значение, както и една от най-значимите сгради в архитектурно отношение в страната. През последните години ръководството на Университета полага огромни усилия по консервацията и реставрацията на сградата, с цел опазването на статута й като значим архитектурен паметник от национално значение, съблюдавайки и спазвайки всички действащи и относими закони и наредби.

В тази връзка Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ежегодно изготвя план за неотложни дейности за поддръжка и консервация на сградите паметници на културата, стопанисвани от Университета", гласи съобщението на Университета.

"При изготвянето на плана за настоящата година се установи, че през последните 30 години по фасадите на сградата на Ректората са поставени голям брой климатични тела, включително техните съпътстващи елементи тръби, кабели и други. Несиметрично разположените климатични тела и други елементи по фасадите на сградата неведнъж са будили възмущението на граждани и институции.

Във връзка с това беше взето решението за премахване на всички климатични тела от фасада на сградата и подмяна на съществуващите тръбни трасета. При подмяната не са пробивани нови дупки във фасадата.

След завършване на подмяната, фасадата ще бъде освободена от всички външни климатични тела и ще останат единствено тръбните трасета, като новите тръбни трасета ще бъдат в цвета на съществуващата фасада.

Съгласно чл. 147, ал. 1, т. 2 от Закона за устройството на територията не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение на строеж за монтаж на инсталации, съоръжения и уредби. По същия начин чл. 83 и чл. 83а от Закона за културното наследство изискват съгласуване за консервация, реставрация, надстрояване, ремонти и преустройства, укрепителни работи и т. н., но не и за монтаж на инсталации и съоръжения, още повече, че в случая става дума не за мотаж, а за демонтаж на инсталации и съоръжения и подмяна на тръбните трасета", пише още в позицията на Университета./БГНЕС