Банов: Жертва съм на дезинформация и атака, целяща да ми падне главата

Министър Банов отговори на призив отправен по-рано днес от кулоарите на парламента да си подаде оставката, заради скандала „Ало, Банов съм” и изгубеното дело на втора инстанция, с което българският данъкоплатец трябва да плати над 700 000 лева обезщетение на частен изпълнител, предаде репортер на БГНЕС.

Часове след призива Банов свика извънреден брифинг, на който каза, че отговаря на призива на БСП с актуална информация към момента по случая. И заяви, че това не е случайна атака, а тя е продължение от времето, когато Елена Йончева запали скандала със записите „Ало, Банов съм”.

„От март месец до настоящия момент никой в Министерство на културата не е информиран за реалния ход по същество на делото. Делата и процесуалните действия не минават през министъра, независимо кой е той. Действията на Правна дирекция към министерството не се съгласуват с министъра и намесването на името ми в някакви хипотези е некоректно, не отговаря на действителните събития и нормативната уредба“, каза в своя защита Банов.

Министърът обясни, че информацията, с която е разполагал до преди дни е, че се чака назначаването на дело на трета инстанция, а не че е изпуснат срока за обжалване на решението на ВКС.

„На 12 февруари в министерството на културата постъпи определение от съда, че губим делото на втора инстанция. Срокът за обжалване на решението е 12.03. Служителят, който е отговорен да води процесуалните действия от наша страна пред съда внася жалбата на 13 март. След това той се опитва да убеди съда, че е пуснал жалбата на 12-ти по пощата, при условие, че я е внесъл на следващия ден в съда. Лесно е да се сетим, че това твърдение не е вярно“, изнесе още информация Банов.

Той обяви, че е назначил дисциплинарен съвет към МК, който да разгледа работата на съответните служители, които по негови думи са двама, и ще понесат отговорност за деянията си. Банов заяви, че ще даде всички замесени на прокуратурата с цел случаят да бъде разнищен до край.

"Колко трябва да ми е акълът, че към този момент, в който ме разследва прокуратура след вероломната атака на БСП, аз да правя каквото и да е, за да спирам или възпрепятствам делото. Това може да го роди само болен мозък", каза в отговор на нападките на БСП министърът на културата.

„Атаката срещу мен е с цел да урони престижа на министерството и лично на мен“, каза в заключение министърът и подчерта, че заради случилото се е отложила важна среща в Санкт Петербург, на която утре е трябвало да присъства.

Банов обясни още, че е разговарял с премиера Бойко Борисов, който му е казал да обясни на обществеността какво е реалното развитие по случая./БГНЕС