Барбадос вече е република, отстрани Кралица Елизабет II

Барбадос официално се обяви за най-новата република в света, като отстрани кралица Елизабет II като държавен глава. На тържествената церемония по обявяването на републиката присъства синът на Кралицата - принц Чарлз.

По време на церемонията знамето на Кралския стандарт, представляващо кралицата, беше спуснато и генерал-губернаторът Сандра Мейсън положи клетва като първи президент на карибската островна държава.

Днес Риана присъства на встъпването в длъжност на първия президент на Република Барбадос. Тя седна до принц Чарлз заедно с други поканени на церемонията.

"Представяме ви националния герой на Барбадос, посланик Робин Риана Фенти", заяви министър-председателят Миа Мотли по време на церемонията, като продължи речта си с цитат от една от песните на Риана: "Продължавайте да блестите като диамант и да прославяте народа си с думите и действията си."

В края на септември парламентът на Барбадос единодушно подкрепи конституционните изменения за отказ от монархическата форма на управление и превръщането на страната в република, а почти месец по-късно гласува за назначаването на генерал-губернатора на острова Сандра Мейсън за първи президент. На 29 ноември тя положи клетва като оглавяващ държавата.

Церемонията по учредяването на републиката и встъпването в длъжност на президента се провежда на 55-ата годишнина от независимостта на Барбадос, която страната получава на 30 ноември 1966 г. Досега обаче британската кралица беше държавен глава.

Премиерът Миа Мотли

Освобождаването от монархията подклажда дебат сред населението от 285 000 души относно зависимостта от Великобритани. Островът е бил под британско робство повече от 200 години до 1834 г., а Барбадос най-накрая става независим през 1966 г.

„Когато бях малка, чух за Кралицата“, каза 50-годишната Шарън Белами-Томпсън, продавачка на риба в столицата Бриджтаун, която си спомня, че е била на около осем години и е видяла монарха на посещение. "С напредването на възрастта започнах да се чудя какво всъщност означава тази кралица за мен и за моята нация. Нямаше никакъв смисъл", каза тя. "Но виж - да имаш жена президент на Барбадос, би било страхотно."

През октомври Барбадос избра Мейсън за първи президент, една година след като премиерът Миа Мотли обяви, че страната "напълно" ще напусне колониалното си минало.

Но някои барбадосци твърдят, че има по-належащи национални проблеми, включително икономически сътресения, причинени от пандемията Covid-19. Тогава за първи път лъснаха мащабите на зависимостта на местното население от туризма, - който по ирония на съдбата е съставен почти изцяло от британци.

Безработицата е близо 16 процента, спрямо девет процента през последните години, въпреки рязко увеличените държавни заеми за финансиране на проекти в публичния сектор и създаване на работни места.

Подкрепени от движенията Black Lives Matter по целия свят, местните активисти миналата година успешно се застъпиха за премахването на статуя на британския адмирал лорд Хорацио Нелсън, която стоеше на площада на националните герои в продължение на два века.

И краят на царуването на кралицата се разглежда от някои като необходима стъпка към финансови репарации за справяне с историческите последици от използването на роби, докарани от Африка, за работа в захарни плантации на острова.