Бармани и сервитьори: COVID-19 след 22 часа ли излиза

Стотици протестиращи представители на хотелиерския, ресторантьорския и развлекателен бранш изпълниха площада пред сградата на парламента в София, след това с шествие отидоха до президентството, сградата на Мнистерство на здравеопазването, а накрая скандираха и пред КЕВР. Те настояват за компенсации за бизнесите си и отменяне на влезлите в сила мерки срещу COVID-19 в страната, предаде репортер на БГНЕС.

Най-засегнати от новите мерки, влезли в сила на 7 септември и обхващащи цялата страна, са работещите в заведенията, транспортния сектор и танцовите школи, които досега протестираха в различни градове на страната. Според новите мерки ресторанти, барове, игрални зали и казина могат да работят от 7.00 до 23.00 часа с до 6 души на маса, на отстояние от метър и половина. Нощните заведения остават затворени. Събори, музикални фестивали и тиймбилдинги няма да се провеждат. Фитнесите могат да използват 30% от местата си. А с до 50% от капацитета си на закрито работят кина, театри, концертни и спортни зали.

Хората настояват за оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, на министъра на туризма Стела Балтова, на доц. Ангел Кунчев и на всеки, по думите им, отговорен за дискриминационните мерки.

Готвим се да блокираме цялата страна, всяко кръстовище на държавата, всеки град, всеки път, ако до 28 септември тази дискриминационна заповед не е отишла в историята, заяви на озвучителната уредба Евгени Зумполов от Сдружението на заведенията в България.

Вергиния Вергилова има детски клуб, който съгласно заповедта на служебния министър д-р Стойчо Кацаров, вече е затворен. Тя недоумява защо детските центрове и клубчета се затварят на 100% и не им се дава възможност да работят, когато служителите им са ваксинирани или при някакви ограничения.

„От днес съм безработна. Нямам никакъв доход. Освен нея имам още едно дете и разчитаме изцяло на детския център“, заяви тя и каза, че от днес ще разчита на помощта на майка си и баща си.

Жената отправи и няколко въпроса към здравния министър:

„Искам да попитам министъра – как да обясня на дъщеря си, че втора година няма да може да празнува рождения си ден на площ от 120 квадрата, а ще трябва да го празнува у дома, в детската си стая. Защо сме затворени на 100%? Защо нямаме право да работим, въпреки че сме ваксинирани”, попита Вергилова и подчерта, че до момента не е получавала подпомагане от държавата заради пандемията.

Анелия Иванова, чиято майка е собственик на детски център, поиска те да бъдат отворени.

„Не е честно детските градини да работят, а центровете не“, коментира тя и добави, че все някак ще оцелеят, но ще им е трудно.

Недоволството беше подкрепено и от таксиметрови водачи, които следваха множеството със своите автомобили. Матилда Македонска, таксиметров шофьор и търговски директор, поиска мерките да отпаднат.

„Тук сме, защото не може да издържим на това нещо, което се предлага както към хотелиери, така и към ресторантьори, таксиметровия бранш и автобусите. Ние също изхранваме семейства, доходът е супер минимален“, заяви тя и поясни, че миналата година като жест към тях е бил намален патентният данък, който според нея е трябвало да бъде изцяло отменен.

Македонска коментира, че е недоволна и от тарифите, на които возят, защото те не покриват разходите на един шофьор и са недостатъчни, за да издържа семейството си.

„Очакваме да ни разберат и да подкрепят нашите искания. И ние плащаме данъци на тази държава и имаме искания“, настоя тя.

Председателят на Cдружeниeтo нa зaвeдeниятa в Бългaрия Емил Коларов каза за БГНЕС, че в днешния протест са се включили таксиметровите шофьори, превозвачите, булките, организаторите на масовите събития, конгресните прояви – изобщо всички, които са свързани с нашия бранш както и представители на бизнеса от София, Велико Търново, Пловдив, Плевен, цялата страна. Всички те продължават да искат оставката на д-р Стойчо Кацаров. Той се закани да „запалят” цялата страна и увери, че този път няма да има задна.

„Кой каза, че ще има икономическа подкрепа? Тоя ли? Той лъже от самото начало. Няма никаква подкрепа. Подкрепата трябваше да я гласуват преди да наложат ограниченията“, заяви той и добави, че от една година работят на 50% и не са получили един лев. Той попита кога ще дойде тя (подкрепата – бел. ред.)? Когато фалират ли”, възмути се Коларов.

„Днес направихме едно голямо обединение между Алианса и Конфедерацията на българския туризъм, това е т.нар. кризисен щаб в момента, който като един юмрук ще се стоварва върху всеки един, който дръзне да се подиграва с нашия бранш оттук нататък“, обяви Коларов.

Той каза, че не може само техният бранш да бъде изкупителна жертва на пандемията.

„Трябва да затворят всички бизнеси, да затворят всички обекти, в които има клиенти, навсякъде където се случват социални контакти. Да се ваксинират лекарите, да се ваксинират държавните служители. Те сега затвориха детските центрове, в същото време отварят детските градини и училищата. Няма логика в тази малоумна заповед“, възмути се той.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов обясни, че всеки ден ще има протести на различни места в страната, като на 7 или 10 дни ще се прави голям протест в София.

„Исканията ни са да няма здравни мерки, които да изпреварват икономическите и социалните, а точно това се случи. Имаме заповед за затваряне, а нямаме никакво обезпечение за служителите и бизнеса“, обясни той и попита какво означава, че ще се плаща след два месеца или след един.

Според него властите трябва да кажат какви ще бъдат обезщетенията и подчерта, че сметките си стоят, разходите са на 100%, а бизнесите са ограничени или затворени.

„Протести и гражданско неподчинение докато ни чуят и затова няма да се спазва здравната заповед, тъй като тя не е придружена със социални и икономически мерки“, заяви още Алибегов.

Председателят на БАЗ коментира, че бизнесите, които са на ръба не се притесняват от глобите и ще ги жалят в съда.

„Нощните заведения няма да затварят. Другите заведения, които работят след 23 часа също ще останат отворени“, каза той и изрази надежда най-накрая президентът Румен Радев да вземе решение и да освободи Стойчо Кацаров от длъжност.

Алибегов обяви, че на 28-ми септември ще подкрепят превозвачите, като ще блокират цялата страна и ще спре целият превоз. /БГНЕС