Барса е на колене, Ливърпул е на втори пореден финал в Шампионска лига

Отборът на Ливърпул сътвори истинско чудо, побеждавайки у дома на „Анфийлд“ Барселона с 4:0 в реванша от полуфиналите на Шампионска лига и се класира за втори последователен финал в най-престижния европейски клубен турнир. Домакините започнаха двубоя без две от големите си звезди – Мохамед Салах и Роберто Фирмино, и с изоставане от 0:3 след първата среща на „Камп Ноу“.

Възпитаниците на Юрген Клоп стартираха вихрено двубоя и поведе след само 7 минути игри. Жорди Алба сбърка, връщайки една топка към Садио Мане, който отклони към капитана Джордан Хендерсън. Полузащитникът овладя, стреля към Марк-Андре тер Стеген, германецът изби, но топката попадна в Дивок Ориги, който на празна врата откри резултата.

Каталунците се окопитиха и на няколко пъти притесниха мърсисайдци, като удари на Лионел Меси и Филипе Коутиньо бяха отразени от Алисон Бекер. Отново аржентинската звезда на „блаугранас“ получи топката в опасна близост до противниковата врата, но тя бе избита от играч на „червените“. До края на първата част играта бе равностойна, като Барселона определено се съвзе след бързия гол за Ливърпул, но не успя да отбележи.

На почивката Андрю Робъртсън бе заменен принудително поради травма от Жоржиньо Вайналдум, а холаденцът се отблагодари на Клоп и компания с две бързи попадения. Първо той реализира след пас на Трент Алекзандър-Арнолд и неубедителна намеса на Тер Стеген. Играчите на Ернесто Валверде бяха объркани след гола и преди да се възстановят, допуснаха трети.

Отново в прегръдките на съотборниците си бе Вайналдум, който реализира с глава след подаване на Джердан Шакири и сериозна грешка в отбраната. Барса бе в шок и в следващите минути изобщо не успя да организира играта си, а Ливърпул се опита да успокои емоциите в своята, след като изравни общия резултат. 11 минути преди края на редовното време домакините обърнаха тотално развоя на събитията в сблъсъка.

Ъглов удар на Алекзандър-Арнолд бе изпълнен мигновено от младия английски национал, докато „блаугранас“ не се организирал в защита, топката попадна в Ориги, който непокрит в наказателното поле, не остави шансове на Тер Стеген. Целият стадион буквално избухна след четвъртия гол, а Барселона се впусна в отчаяни атаки в търсене на така нужния гол. Каталунците обаче така и не стигнаха до сериозни опасности пред Алисон до края и така Ливърпул сътвори едно от най-големите чудеса и обрати в историята на Шампионска лига, класирайки се за финала след изоставане от три гола пасив след първата среща.

Барселона за втора поредна година изпитва жестоко разочарование, след като води преди реванша. Каталунците отпаднаха тогава от Рома, след като бяха спечелили първия двубой с 4:1, но загубиха на реванша на „Олимпико“ с 3:0. Ливърпул е на втория си последователен финал в надпреварата и ще се бори шестия си трофей от Шампионска лига, като съперникът на мърсисайдци ще бъде определен утре от двубоя между Аякс и Тотнъм, където амстердамци имат преднина от един чист гол. /БГНЕС