Барса ще довършва започнатото срещу Реал за Купата на Краля

Барселона посреща Реал Мадрид в поредното издание на Ел Класико. Двата испански гранда кръстосват шпаги в мач-реванш от полуфиналите в турнира за Купата на Краля, като в първата среща на „Сантяго Бернабеу“ каталунците излъгаха съперника и спечелиха с минималното 1:0. Реваншът е днес от 22:00 часа българско време.

Възпитаниците на Шави Ернандес стигнаха до аванс след първия мач след автогола на Едер Милитао през първата част. Кралският клуб имаше контрол върху събитията на терена, но така и не успя да се справи с добре организираната отбрана на „блаугранас“. Барса е рекордьор по отличия от надпреварата с 31, като за последно триумфира през 2021 година на финала с Атлетик Билбао, докато Реал не е печелил съревнованието от 2014-а насам, когато надви в спора за трофея именно каталунците с 2:1.

Двата колоса ще играят един срещу друг за пети път през кампанията. Барселона срази Реал с 3:1 на финала в турнира за Суперкупата на Испания през януари, като по тозин начин се реваншира за поражението си в първия им мач от сезона в Ла Лига – загуба също с 1:3, но на „Сантяго Бернабеу“. Играчите на Карло Анчелоти поведоха и в ответния сблъсък за първенство на „Камп Ноу“ с автогол на Роналд Араухо, но бяха обърнати след попадения в края на двете полувремена на Серхи Роберто и Франк Кесие. Този успех като че ли сложи и точка на спора в битката за титлата в първенството, където Шави и компания имат комфортна преднина от 12 точки пред действащите шампиони, 11 кръга преди края на сезона.

Барса ще гони финал в турнира за Купата в търсене на домашен требъл, след като вече завоюва Суперкупата и е съвсем близо до шампионската титла на страната. Реал от своя страна продължавата борбата в Копа дел Рей, но при отпадане в сряда ще насочи почти изцяло вниманието си върху Шампионската лига, където го чака четвъртфинал с английския Челси.

Кралският клуб няма да може да разчита единствено на Ферлан Менди за утрешния сблъсък, след като Анчелоти потвърди, че Антонио Рюдигер е на разположение за срещата. Барселона на свой ред ще бъде без четирима основни футболисти в лицето на Педри, Усман Дембеле, Френки де Йонг и Андреас Кристенсен.

Победителят от полуфинала между Барса и Реал ще играе с Атлетик Билбао или Осасуна, където памплонци имат крехък аванс от един гол след първия мач. Финалът в тазгодишното издание за Купата на Краля ще се играе на 6 май, събота, на стадион „Ла Картуха“ в Севиля. /БГНЕС