Барса спря головата суша и победната серия на Атлетико

Барселона спечели дербито от 30-ия кръг на испанската Ла Лига с Атлетико Мадрид, побеждавайки "дюшекчиите" с минималното 1:0 на "Камп Ноу". С успеха каталунците се върнаха на победния път в първенството след двете поредни нулеви равенства с Жирона и Хетафе.

Първото полувреме на иначе равностойния сблъсък между двата тима вървеше към нулево равенство, когато Феран Торес преодоля Ян Облак след асистенция на Рафиня. По този начин приключиха и откриващите 45 минути. След интервала възпитаниците на Диего Симеоне опитаха да стигнат до изравнителен гол, но в крайна сметка не успяха да отбележат във вратата на Марк-Андре тер Стеген. Играчите на Шави Ернандес удържаха крехкия си аванс и прекъснаха поредица от три срещи без вкарано попадение във всички турнири, след като отборът бе разбит и от големия съперник Реал Мадрид с 0:4 в полуфинален реванш за Купата на Краля. "Блаугранас" водят с 11 точки на действащия шампион Реал в битката за титлата.

Атлетико от своя страна загуби за първи път от 8 януари тази година, когато отстъпи именно на Барса със същия резултат. "Дюшекчиите" пропуснаха да се доближат до градския съперник Реал и второто място в класирането, като допуснаха първо поражение след шест последователни победи в първенството.

За Симеоне и компания предстои домакинство на Майорка, докато Барселона гостува на Райо Валекано. /БГНЕС