Барселона потвърди назначението на Шави

Барселона потвърди, че Шави Ернандес е новият наставник на тима, след като юношата на клуба подписа договор с каталунците до лятото на 2024 година. Новината бе обявена още вчера от досегашния клуб на Шави Ал Сад, но впоследствие се появиха информации, че ръководството на Барселона е несъгласно с исканата от саудитския отбор сума за прекратяването на договора на Шави в размер на 5 милиона евро, като дори бе съобщено, че е възможно самият треньор да поеме половината сума.

В крайна сметка двете страни са стигнали до разбирателство и Шави официално е новият треньор на Барселона, заменяйки на поста Роналд Куман, който бе уволнен след слабото начало на сезона. "Очаква се Шави да пристигне тук през уикенда и да бъде представен официално на церемония на "Ноу Камп" на 8 ноември, понеделник, след което ще се проведе и пресконференция", съобщиха от клуба.

От Барселона припомнят, че Шави е легенда на тима със 767 мача за каталунците и 25 спечелени трофея с клуба. Испанският специалист бе начело на Ал Сад от 2019 година, като в този период спечели седем трофея със саудитския отбор.

Барселона гостува днес от 17:15 часа българско време на Селта Виго в мач от Ла Лига, а двубоят ще бъде воден от старши треньора на Б отбора на каталунците Сержи Бархуан, който изпълнява ролята на временен наставник след уволнението на Куман. Официалният дебют на Шави начело на тима ще бъде в домакинството на Еспаньол в градското дерби на 20 ноември след паузата за националните отбори.

Грандът от "Камп Ноу" е 9-и във временното класиране на испанския шампионат с 16 точки след 11 изиграни кръга, представяйки се колебливо от старта на кампанията. /БГНЕС