Барти детронира Свитолина в Шънджън

Световната номер 1 Ашли Барти спечели за първи път в кариерата си финалите на WTA в Шънджън, след като детронира шампионката от миналата година Елина Свитолина след 6-4, 6-3 за около час и половина игра.

Барти пречупи Свитолина и свали украинката от трона в Шънджън, печелейки четвърта титла през годината.

В първия сет австралийката стигна до успеха след един-единствен пробив, дошъл в десетия гейм. В деветия Барти спаси точка за пробив, но в следващия оползотвори третия си сетбол, за да поведе в сетовете. Във втората част на корта се разрази истинска драма. Украинката дръпна с пробив, който веднага бе върнат от австралийката. Нещо повече – тя достигна до още един брейк, но Свитолина този път показа непримирим дух и върна пробива. Силите й обаче стигнаха до тук и след трети брейк за Барти в света, тя сервира успешно за титлата в китайския град.

Така тя детронира украинката в Шънджън и спечели своята четвърта титла през годината след триумфите в Маями, Ролан Гарос и Бирмингам. Барти стана и първата австралийка след Ивон Гулагонг Коули през 1976, която грабва титлата в заключителния Мастърс на осемте най-добри и първата представителка на "озитата", която завършва годината като номер 1 в света. /БГНЕС