Башар Асад: Проблемът не е Турция, а радикалната идеология на Ердоган

Сирийският президент Башар Асад обвини Реджеп Таийп Ердоган, а не неговата страна за турското участие в почти деветгодишната война в Сирия.

В интервю за държавния телевизионен канал „Rossiya-24” Асад заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган гради политиките си по отношение на Сирия въз основа на неговата принадлежност към „Мюсюлманско братство” - политическа ислямистка група, която правителствата на Египет, Саудитска Арабия и САЩ и Арабските емирства считат за терористична организация.

В миналото сирийският президент е наричал Ердоган „член на Мюсюлманското братство”.

"Ердоган е член на опортюнистичното „Мюсюлманско братство” и затова е нормално да прави това, което е прави", каза Асад, визирайки политиките на турския президент. „Така е – „Мюсюлманско братство” нямат политическа, социална или религиозна етика“.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган често се описва като ислямистка и отдавна подкрепя организацията „Мюсюлманско братство”. През последните години много членове на Братството бяха принудени да напуснат Египет, след като прокуденият президент Мохамед Морси намери убежище в Турция.

Турция подкрепя сирийските бунтовнически групи от първите дни на въстанието срещу Асад, снабдявайки ги с продукти от първа необходимост и военна техника и позволявайки им да преминат, за да се възстановят на турска територия. Отношенията им се формализират през годините, след като бунтовническите групи действаха като пълномощници на турските въоръжени сили при три трансгранични операции в Северна Сирия.

"Няма причина [за разполагане на турски войски], дори самият Ердоган не е в състояние да обясни на турците защо изпраща армията си да се бие в Сирия", заяви сирийският президент.

Турската социологическа агенция „Мetropolls” заяви, че 48,8 процента от турците смятат присъствието на турските военни в северозападната сирийска провинция Идлиб за ненужно, в сравнение само с 30,7 процента, които одобряват присъствието им там.

Асад заяви, че „няма нито различия, нито конфликт на интереси“ между турския и сирийския народ./БГНЕС