Бащата на Тръмп "възкръсна" чрез ИИ: Дони, срам ме е от теб

В предишния изборен цикъл в САЩ дълбоките фалшификати бяха само надвиснала заплаха, но този път изглежда почти сигурно, че ще имат разяждащ ефект върху политическия дискурс.

Това не винаги означава, че генерираните от изкуствен интелект фалшификати се приемат за истински. Експертите отбелязват, че самото съществуване на изображения и аудиоматериали, генерирани от ИИ, означава, че политиците, които действително са били хванати да казват нещо глупаво или лошо, имат ново извинение: те просто могат да обвинят технологията за смущаващите кадри.

Никой не се е опрял на тази удобна нова реалност по-силно от някогашния президент и настоящ фаворит за Белия дом Доналд Тръмп, който вече многократно е твърдял невярно, че истинските му видеозаписи и снимки са продукт на ИИ, съобщава Newsweek.

На 16 февруари американски съд осъди Доналд Тръмп да плати близо 355 млн. долара, след като го призна за виновен за измама и му забрани да управлява бизнес в щата Ню Йорк за 3 години.

Сега проектът "Линкълн", политически комитет за борба с Тръмп, за който бившият президент твърди, че е използвал ИИ, за да генерира нелицеприятни клипове за него, обръща сценария, като използва технологията, за да създаде кадри на отдавна починалия баща на Тръмп, който порицава сина си след съдебното решение.

"Дони, винаги съм знаел, че ще се провалиш", казва генерираният от ИИ призрак на Фред Тръмп, който умира през 1999 г. "Толкова пъти съм те спасявал. Всичките ти сделки не ставаха за нищо. Не можеш да изкараш пари дори от казино, ти си прецакан. Срам ме е, че носиш моето име."

Бащинска фигура

Генерираният от ИИ Фред Тръмп продължава да се заяжда със сина си:

"Всички знаят защо жените те напускат. Скучен си, разорен си и ти казах да не пълнееш. Плащаш на порнозвезди, а си слаб там долу. Децата ти те мразят, особено момичето. Как така един мой син се оказа толкова проклет глупак? Марката, която изградих, се скапа заради теб... Ще имаш късмет да не влезеш в затвора".

Проектът "Линкълн" е напълно откровен по отношение на факта, че използва ИИ - за разлика от други случаи. Например, когато фалшивият глас на Джо Байдън беше използван за роботизирано обаждане до избиратели в Ню Хемпшир или когато се разпространи дълбоко фалшифициран аудиозапис на член на нюйоркския сенат, който обижда колегите си. /БГНЕС