Бащи на протест: Проблемът с обезбащяването е огромен

Споделеното родителство е един от изходите, за да могат повече деца да живеят и със своите бащи, предаде репортер на БГНЕС.

Пред Министерството на правосъдието се състоя протест на бащи и техните деца срещу един от най-големите социални проблеми на днешното общество – все по-малко деца могат да живеят и с двамата си родители.

Мирната демонстрация се проведе в Деня на бащата, на който се чества паметта на свети Йосиф Обручник, земния баща на Иисус Христос.

„Проблемът с обезбащяването в цял свят е огромен. Много деца, да не кажа повечето, са израснали без бащи в съвременното общество“, сподели пред БГНЕС адвокат Пламен Борисов, един от протестиращите родители.

Той е категоричен, че тази „пандемия“ може да бъде предотвратена с помощта на споделеното родителство.

„Родителите на разделените деца трябва да могат да ги отглеждат по равно време и при единия, и при другия. Това е постижимо. Направено е в много държави, време е да се направи и у нас“, каза още бащата.

Според друг родител споделеното родителство трябва да се вкара в Закона и да се постановява по дефолт от съда без да се очаква жената да го одобри изрично или да не го одобрява. „Иначе това води до изнудване, до материални облаги. На практика бащата и детето са лишени от правото да бъдат заедно“, уточни той.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи.

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Православната църква го чества на 26 декември /БГНЕС