Бащата на Алан Курди ще спасява мигранти с кораб, кръстен на сина му

Бащата на Алан Курди, удавилото се сирийско момче, чиято смърт беше заснета на снимка, шокирала света, планира да се присъедини към германска спасителна мисия за мигранти с кораб, кръстен на неговия син. 45-годишният Абдула Курди беше попитан за спасителния кораб "Алан Курди", операриан от германската благотворителна организация Sea-Eye, в интервю пред италианския вестник „Ла Република“.

Кадърът с нещастния завършек на земния път на 3-годишния Алан Курди се превърна в символ на трагичните опити на мигранти и бежанци да стигнат до Европа.

Разказвайки, че се е оженил и новата му съпруга е бременна, Курди каза: "Щом се роди синът ми, ще отида на кораба, за да спасявам мигранти. Искам да им дам помощта, която аз не получих" Курди също похвали Карола Ракете, капитанът на Sea-Watch, друга германска спасителна мисия за мигранти, която за кратко беше поставена под домашен арест в Италия, след като наруши строгите закони за имиграцията на страната. "Тя е силна жена, героиня. Знам, че и тя беше хвърлена в затвора. Е, ако е необходимо, аз също съм готов да бъда арестуван", каза той. Говорителят на Sea-Eye Гордел Ислер потвърди, че организацията поддържа контакт с Курди за неговото присъединяване към мисията на “Алан Курди“. "Ние изградихме силна и емоционална връзка със семейството", каза Ислер пред ДПА.

Корабът "Алан Курди", кръстен на удавилия се малък бежанец, спасява мигранти в Средиземно море.

"Ако успеем да изпълним всички организационни изисквания, тогава ще се радваме, че Абдула ще бъде на кораба. Той ще бъде част от екипажа и ще поеме задачи", добави той. Понастоящем корабът „Алан курди“ не е в морето, акостирал в пристанището на Буриана, в Испания. Sea-Eye иска да възобнови спасителните мисии на 12 октомври, но все още не е осигурено необходимото финансиране за мисията.

Абдула Курди, бащата на Алан, ще се присъедини към екипажа на кораба, носещ името на сина му, за да оказва помощ на мигранти в морето.

През 2015 г. семейството на Курди се опита да стигне до гръцкия остров Кос от Бодрум в Турция, но гумената им лодка потъна и петима души загинаха, включително съпругата му и две малки деца. Алан Курди беше почти тригодишен. Снимка, показваща го с лицето надолу, облечен в червена тениска, изхвърлен от вълните на брега, се превърна в символ на миграционната криза в Европа. Когато изображението стана глобално, а европейските лидери обещаха да действат срещу смъртта на мигранти в морето, "през първите няколко месеца много хора отвориха сърцето си", коментира Абдула. Той каза, че семейството му се надява да намери „достойнство“ в Европа и може „да замине за Швеция, Дания или дори Германия“. Той добави, че е „сигурен“, че синът му Алан щеше да стане лекар. След горчивия си опит съветът му към потенциалните морски мигранти е „не го правете“, но „никой не ме слуша, дори и сестра ми“. Тя се мина през морето три дни след корабокрушението през 2015 г. и сега е в Германия. Що се отнася до Курди - етнически кюрд, който е работил като бръснар в Кобане - той каза пред „Ла Република“, че сега живее в Ербил, в Иракски Кюрдистан и ръководи благотворителна помощ за деца в бежански лагери. /БГНЕС