Басино донесе първо злато на Италия, Февр ликува при мъжете

Италианката Марта Басино преодоля голям дефицит след първото каране, за да завоюва първи златен медал за Италия на Световното първенство в Кортина д‘Ампецо, запазвайки хладнокръвие за да спечели паралелния гигантски слалом при жените.

Басино спечели първо злато за домакините в Кортина.

Тя се справи с конкуренцията на словенката Мета Хроват, съотборничката Федерика Бриньоне и французойката Теса Уорли в полуфинала. Италианката се изправи срещу австрийката Катарина Линсбергер във финала и преодоля дефицит от 0.50 сек от първия манш, за да донесе радост на домакините. Впоследствие обаче се оказа, че австрийката е дала същото време като Басино и също бе възнаградена със златен медал. Двукратната световна шампионка от Франция Уорли се поздрави с бронза, след като надви американката Паула Молцан, която надигра изненадващо фаворитката от Швейцария Уенди Холденер в четвъртфиналите. Съотборникът на Уорли – Матю Февр, триумфира при мъжете, след като се справи във финала с хърватина Филип Зубчич. Швейцарецът Лоик Меяр последва бронза си в алпийската комбинация с ново трето място след подхлъзване на германския му опонент Алекс Шмид. Фаворитите Марко Шварц (Австрия) и Петра Влъхова (Словакия) не успяха да се класират за финалите на паралелните гигантски слалом при мъжете и жените на Световното първенство в Кортина д‘Ампецо.

Февр стана световен шампион в мъжкия паралелен гигантски слалом.

Шварц спечели вчера първо злато от Световни първенства в алпийската комбинация, докато Влъхова се отчете със сребро в дисциплината при дамите, но нито един от двамата не успя да достигне до паралелните финали. Лара Гут-Берами, която търсеше трети медал на тазгодишния световен шампионат, след като триумфира в супер гигантския слалом и завоюва бронз в спускането, също не успя да се класира за финала. /БГНЕС