Баутиста Агут детронира Медведев и си осигури 1/2-финал с Джокович

Роберто Баутиста Агут се класира за полуфиналите на Western & Southern Open, който традиционно се провежда в Синсинати, но тази година е в Ню Йорк заради пандемията от коронавирус, след като елиминира от надпреварата действащия шампион Данийл Медведев след успех в три сета – 1-6, 6-4, 6-3 в отделните части за два часа и 15 минути игра.

Баутиста Агут обърна шампиона Медведев и ще играе с Джокович в Ню Йорк.

Руснакът, шампион от миналата година, стартира отлично двубоя и след два пробива спечели откриващата част. Във втората драмата на корта бе налице, като имаше цели пет брейка. Испанецът поведе с такъв за 3-1, но веднага загуби подаването си, а Медведев дори дръпна с пробив за 4-3. Три последователни гейма на сметката на Баутиста Агут обаче означаваха трети решителен сет, в който испанецът загуби сервиса си още в началото, но направи моментално рибрейк, а след нов пробив в шестия гейм не изпусна инициативата до края за престижния успех над действащия шампион. В спор за място на финала той ще спори с намиращия се в чудесна форма от началото на 2020 Новак Джокович. Световният номер 1, победител в турнира от 2018, не остави шансове на германеца Ян-Ленард Щруф, побеждавайки го с 6-3, 6-1 за победа номер 21 през кампанията, при нито едно поражение. Сърбинът стигна до изразителния успех за малко над час игра след цели пет пробива в подаването на съперника, като пропусна да спечели втората част на нула, сервирайки за победата. Джокович и Баутиста Агут имат 11 мача помежду си, като номер 1 в света е взел осем от тях, включително последният на Уимбълдън през изминалата година. Любопитно е, че предишните два са на сметката на испанеца – все в три сета, на турнирите в Доха и Маями. Другата полуфинална двойка в Ню Йорк ще противопостави Стефанос Циципас и Милош Раонич. Гъркът спечели след отказване на високия американец Райли Опелка при 6-5 аванс за гиганта в откриващата част, докато канадецът бе въвлечен в драматичен сблъсък със сърбина Филип Крайнович. Финалистът в надпреварата от 2016 надви опонента си след 4-6, 7-6 (2), 7-5 за близо два часа и 45 минути игра. Един-единствен пробив бе достатъчен на Крайнович за успеха в първия сет. Сърбинът бе близо до победата, но сервирайки за мача се пропука в десетия гейм, а Раонич затвори частта след тайбрек. В заключителната Крайнович имаше мачбол в десетия гейм, но отново не издържа на напрежението и след брейк в 11-ия гейм, канадецът се поздрави с победата. Циципас и Раонич имат един мач помежду си – тази година на Аустрелиън Оупън, където триумфът бе за канадеца в три сета.

Осака достигна до полуфиналите в Ню Йорк, но няма да излезе за мача си с Мертенс в знак на протест срещу расовата дискриминация.

Междувременно стана ясно, че полуфиналните мачове при мъжете и жените в четвъртък, се отлагат за петък в знак на протест срещу расовата несправедливост след стрелбата по Джейкъб Блейк. „Като спорт, тенисът колективно застава срещу расовото неравенство и социалната несправедливост, която още веднъж бе демонстрирана на показа в САЩ“, се казва в изявление на организаторите. Наоми Осака няма да излезе на корта за полуфиналния си мач срещу Елизе Мертенс при жените също в знак на протест. /БГНЕС