Баутиста Агут надви Медведев, Сакари спря серията на Осака в Маями

Роберто Баутиста Агут се класира за полуфиналите на първия за годината турнир от сериите Мастърс 1000, след като надви категорично поставения под номер 1 в основната схема Данийл Медведев с 6-4, 6-2 за около час и половина игра.

Баутиста Агут (д) си заслужи мястото на полуфиналите в Маями.

Първият сет премина под диктовката на сервиращите, като испанецът нанесе своя удар в деветия гейм, след което сервира успешно за частта. Във втората предимството му на корта бе осезаемо и той реализира два пробива, за да спечели комфортно четвъртфиналния сблъсък срещу руснака.

Голямата разлика в двубоя дойде на втори сервис – Баутиста Агут завърши със 76% успеваемост при спечелените точки на второ подаване, докато за Медведев процентът бе едва 33. В добавка, испанецът отрази и трите възможности за пробив, които се откриха пред съперника.

В спор за място на финала той ще спори с младия талант Яник Синер. Италианецът се справи очаквано с Александър Бублик от Казахстан след 7-6 (5), 6-4. Синер изоставаше и в двата сета, както и в тайбрека, но успя да пречупи съпротивата на съперника за първи полуфинал на турнир от Мастърс 1000. Другият полуфинал в долната половина ще се определи от мачовете Хуберт Хуркач – Стефанос Циципас и Себастиан Корда – Андрей Рубльов.

При жените, Мария Сакари поднесе голямата изненада, след като сложи край на серията от 23 поредни победи на Наоми Осака за двусетов успех в четвъртфиналите на надпреварата.

Световната номер 25 от Гърция не остави шансове на японката в откриващата част, печелейки на нула, и след това финишира с пет поредни гейма на сметката за крайното 6-0, 6-4. Това бе първа загуба за Осака от над година и сложи същевременно край на надеждите й да измести Ашли Барти от първото място в ранглистата тази седмица. Осака стартира по кошмарен начин двубоя, печелейки едва осем точки в първия сет, продължил 21 минути.

Сакари направи три пробива, подпомогнати от 12 непредизвикани грешки от световната номер 2, която вкара едва 35% от първите си сервиси в игра. Гъркинята можеше да направи пробив още в откриващия гейм на втория сет, но не успя да оползотвори нито една от трети си възможности. Изглеждаше така сякаш Осака обръща мача в своя полза, след като поведе с пробив с 3-0, спасявайки нови три брейкпойнта. Но от 1-4 пасив, Сакари записа пет безответни гейма, за да стигне до забележителния успех и да си гарантира място в последните четири.

Сакари припомни вкуса на поражението на Осака.

Там нейна съперничка ще бъде канадката Бианка Андрееску. Шампионката от Ю Ес Оупън 2019 надви трудно Сара Сорибес Тормо в три сета – 6-4, 3-6, 6-3. В другия полуфинал съпернички са действащата шампионка Барти и Елина Свитолина. /БГНЕС