Бавно върви обработката на протоколите от изборите

Бавно върви обработката на протоколите от РИК-овете, предаде репортер на БГНЕС.

Бавно и трудно се движи процесът, тъй като протоколите са усложнени, СИК-овете предвид COVID обстановката нямаха най-доброто обучение, съответно машина плюс хартия е за първи път в такъв огромен обем, и всичко това води до едно сравнително доста бавно обработване. Това каза председателят на 25 РИК Валери Цолов пред Арена Армеец.

„Има много грешки, огромен процент от протоколите са сгрешени къде в повече, къде по-малко, но грешки са налични и бави изключително много“, посочи той. Според прогнозата му с обработката на СИК-овете може би ще успеят да приключат до края на деня. „А вече ние имаме много последваща работа по цялостното обработване на резултатите, за да ги предадем на ЦИК, което означава, че ще отидем може би евентуално утре сутринта в ЦИК, ако имаме късмет“, каза председателят на 25 РИК.

Полина Витанова -секретар на 23 РИК, даде данни, че към 7 ч. са приели 348 секционни избирателни комисии. „Приемането продължава от нас без прекъсване. Районната избирателна комисия е от 19 членове, така че това са ни възможностите. За съжаление вече и умората при нас оказва голямо влияние. Ние сме повече от 24 часа без сън, тъй като и за нас денят и работата изборите започват в 6 часа в изборния ден, след което се преместваме да приемем протоколите“, посочи тя. Витанова каза, че остава да приемат повече от половината. Колкото до това каква е нейната прогноза и кога мисли, че ще приключат при този темп на работа, тя посочи, че то зависи не само от техния темп на работа. „То зависи и от това как са попълнени протоколите, колко са сборните грешки, колко време ще отнема преглеждането и съответно отстраняването им, но не става бързо в никакъв случай. Ще положим усилия да си тръгнат членовете поне на секционната избирателна комисия по-бързо, а ние така или иначе ще продължим, защото след това трябва да се дообработят данните“, подчерта Витанова.

Централната избиратена комисия /ЦИК/ публикува данните си при обработени 54.63% СИК протоколи в РИК.

ГЕРБ получава 24.88%, "Има такъв народ" - 18.74%, БСП има 14.91%, Демократична България - 10.53%, ДПС - 8.99%, "Изправи се! Мутри вън!" -4.98%.

Под 4-процентовата бариера са ВМРО -3.55%, БНО с 3.14% и "Възраждане" с 2.79% и патриотична коалиция "Воля - НФСБ" -2.44%.

Вотът извън страната

Централната избиратена комисия /ЦИК/ публикува данните си за вота извън страната при обработени 93.98% СИК протоколи.

"Има такъв народ" печели първото място с 30.11%, следват Демократична България - 17.30%, ДПС - 14.26%, ГЕРБ получава 8.63%, Възраждане - 7.23%, БСП за България - 6.47%, БНО- 5.29%, "Изправи се! Мутри вън!" -4.23%, ВМРО - 1.56%.

В страната има много затруднения и напрежение при обработката на протоколите.

Десетки секционни избирателни комисии чакат в автобуси на паркинга пред областната управа във Велико Търново, за да предадат изборните си книжа. В сградата чакат още 60 секции. Членове на избирателни комисии коментираха затрудненията и напрежението. "Направихме бунт в община Горна Оряховица. 6 часа стояхме пред община Горна Оряховица в този автобус, при Covid обстановка! 7 секции по трима човека - 21 човека вътре!" "Чакаме! От 23 ч. сме приключили, а в момента е 7:20! Просто сме отчаяни от ситуацията", оплакват се членове на СИК.

Проблеми с приемането и обработването има и в Стара Загора. Близо три четвърти от 504-те секционни комисии изкараха безсънна нощ в чакане на ред пред Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, където се приемат изборните книжа на РИК-Стара Загора.

Към 6 часа са приети 141 изборни протокола от общо 504 секционни комисии. Изключително бавно се обработват и приемат изборните протоколи в Стара Загора, заради масови грешки при попълването, обясни председателят на РИК- Стара Загора Теодора Крумова.

"Масовите грешки са точно в обратната номерация в точките и подточките в протокола и при изчисляване на самите преференции. Многото числа затрудниха хората. В един момент хората се бъркат от обема информация, който въвеждат", каза председателят на РИК.

Заради студеното време военните палатки, които трябваше да приемат изчакващите секционни комисии остана празен, повечето предпочитат да стоят във автомобилите и автобусите, които аса им осигурени, разказа Кремена Георгиева - член на секционна комисия от Раднево.

"Имаме още много да си почакаме! Номерът ни е 443, а сме тук от снощи от 1:30 часа. Първо чакахме отвън, под моста, но няма как да се стои в този студ и се прибрахме в автобусите", каза тя. Заради бавното темпо, с което се обработват протоколите, се очаква опашките пред РИК-Стара Загора да продължат през целия ден.

Огромни опашки се извиха в Двореца на културата и спорта във Варна, където се обработват протоколите. Хората са чакали цяла нощ и по думите ми с оглед на лошата организация ще продължат да чакат.

Около 670 са секциите в морската столица, които трябва да бъдат обработени.

В Бургас автобуси от цялата област изчакват на Морската гара. Те ще бъдат ескортирани с полицейски патрул до зала „Бойчо Бръзов”, където Районната избирателна комисия ще ги приеме. Последните автобуси са пристигнали около 4 часа сутринта.

Членовете на избирателните комисии изчакват около 7-8 часа без храна и вода. Някои се заканиха да оставят чувалите с бюлетините и да си тръгнат. Повечето чакащи споделят, че се чувстват изнервени и изморени.

В Пловдив заради дългото чакане някои членове на СИК са напуснали мястото, където се подават протоколите и се издирват с полиция. /БГНЕС