Байдън: Икономическата криза в САЩ се задълбочава

Икономическата криза в САЩ, причинена от коронавирусната пандемия, се задълбочава и са необходими решителни и спешни мерки за борба с нея. Това обяви в петък американският президент Джоузеф Байдън. "Кризата само се задълбочава. Ситуацията не се подобрява, тя (кризата) само се задълбочава. Вчера научихме, че още 900 000 американци са кандидатствали за обезщетения за безработица“, каза президентът.

Според него държавата трябва да помага на гражданите в тези условия, не само защото това е "морален дълг", а и защото е "спешна икономическа необходимост". "Трябва да действаме, трябва да действаме сега", подчерта американският лидер. „Трябва да действаме смело и решително“, добави Байдън.

Президентът подписа и два нови указа, насочени към смекчаване на последиците от пандемията върху жителите на САЩ. Един от тях се отнася до спешни мерки за работещите семейства, засегнати от кризата. Второто е минималната заплата за федерални служители и подизпълнители, която трябва да е $15 на час. Те също трябва да получат „платени извънредни отпуски“.

Властите на САЩ трябва да предприемат спешни мерки за стимулиране на икономиката в условията на пандемия, в противен случай ще трябва да се измъкват „от още по-дълбока яма“. Това заяви в петък на брифинг ръководителят на Националния икономически съвет на Белия дом Брайън Дийз.

"Ние сме в опасна ситуация (относно) вируса и икономиката. Без решителни действия рискуваме да изпаднем в много дълбока икономическа дупка, дори по-сериозна от кризата, в която се намираме", посочи той.

По думите му, в страната все още има недостиг на работни места. „Все още ни липсват 10 милиона работни места в сравнение с икономиката, когато започна пандемията... Точно вчера видяхме, че още 900 000 души (през последната седмица) са подали първоначални заявления за обезщетения по безработица… Това е моментът, който изисква решителни действия за преодоляване на тази пандемия и подкрепа за икономическото възстановяване, от което се нуждаят американските семейства", призова Дийз.

Президентът Джо Байдън заяви, че броят на жертвите от Covid-19 в САЩ се очаква да достигне 600 000. "Вирусът се засилва. Ние имаме 400 000 починали, очаква се да достигнат над 600 000", каза той на пресконференция.

"Семействата са застрашени от гладуване. Хората са изложени на риск да бъдат изгонени (от жилищата). Загубите на работни места отново нарастват. Трябва да действаме", каза Байдън, преди да подпише указите срещу кризата с изхранването, засягаща милиони американци.

САЩ надхвърлиха 410 000 смъртни случая от началото на коронавирусната пандемия, а борят на заразените достигна 24,6 милиона души. /БГНЕС