Байдън обеща 4 млрд. долара за Covax

Президентът Джо Байдън ще предложи американска помощ в размер на 4 милиарда долара за глобалната програма за ваксинация Covax срещу Covid-19 по време на виртуалната среща с други лидери на Г7 днес, заявиха представители на Белия дом.

Първоначално 2 милиарда долара ще бъдат депозирани до края на този месец, а останалите ще дойдат през следващите две години, заяви висш служител на Белия дом, който поиска да запази анонимност пред АФП.

САЩ работят със Световната здравна организация (СЗО) по достъпа до коронавирусни ваксини и възнамеряват да предоставят "значителна финансова подкрепа" на програмата COVAX. Това заяви по-рано държавният секретар Антъни Блинкен, говорейки във виртуален формат на заседание на Съвета за сигурност на ООН на тема борбата с пандемията.

"Работим със СЗО за глобален достъп до ваксини. Възнамеряваме да предоставим значителна финансова подкрепа на програмата COVAX", каза той.

"Работим в подкрепа на други многостранни инициативи за глобален отговор на разпространението на пандемията. Например в рамките на Коалиция за готовност за епидемия", каза той. "Нашият ангажимент има дълга традиция. През последните 20 години Съединените щати осигуриха над 140 милиарда долара за глобалното здравеопазване".

COVAX е международен механизъм, предназначен да улесни получаването на ваксини срещу коронавирус в по-малко богати страни, с участието на 190 държави и икономики. Съгласно условията на програмата страните с високи доходи плащат за закупуване на ваксини, като по този начин субсидират така наречените финансирани държави в тази област. Според предварително обявените планове, в рамките на механизма, до края на 2021 г. 2 милиарда дози ваксина трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени по целия свят. /БГНЕС