Байдън очаква с Китай „остра конкуренция”, не конфликт

Президентът Джо Байдън очаква съперничеството на САЩ с Китай да бъде под формата на "остра конкуренция", а не на конфликт между двете световни сили.

Това Байдън заяви в интервю за Cи Би Ес, излъчено в неделя. Стопанинът на Белия дом каза, че не е разговарял с китайския си колега Си Цзинпин, откакто е станал президент на САЩ.

Президентът заяви, че САЩ няма да отменят санкциите срещу Иран, освен ако страната не спре обогатяването на уран, продължавайки конфликта с върховния лидер на страната, който поиска да бъдат отменени санкциите, преди страната да се върне към задълженията си по ядреното споразумение от 2015 г. Така Си Би Ес резюмира отговора на Байдън на въпрос за отношенията между Вашингтон и Техеран.

Водещата на Cи Би Ес Ивнинг нюз Нора О'Донъл попита Байдън ще вдигнат ли САЩ санкциите срещу Иран, за да върнат Техеран на масата за преговори. Байдън отговори кратко:”Не”. На уточняващия въпрос трябва ли Иран първо да престане да обогатява уран, през5идентът кимна утвърдително.

О'Донъл попита Байдън и за друг ключов външнополитически въпрос за САЩ – отношенията с Китай. "Отношенията между САЩ и Китай са може би едни от най-важните в целия свят," каза О'Донъл. "Защо не се обадихте на Си Дзинпин?"

„Е, все още не сме имали повод да разговаряме с него“, отговори Байдън. "Няма причина да не му се обадя. Вероятно съм прекарал повече време със Си Цзинпин, както ми казват, от който и да е световен лидер, тъй като съм имал 24, 25 часа частни срещи с него, когато бях вицепрезидент. Познавам го доста добре. "

„Имате ли много за какво да говорите?“, попита О'Донъл.

"За много неща. Има много неща, за които да говорим”, каза Байдън. "Той е много умен. Той е много труден. Той няма - и нямам предвид това като критика, а само реалността - той няма демократична, с малко D, кост в тялото си. Но - въпросът е, че през цялото време съм му казвал, че не трябва да имаме конфликт. Но ще има екстремна конкуренция. И няма да го направя по начина, който той познава. Това е така, защото той също изпраща сигнали. Няма да го направя както Тръмп. Ще се съсредоточим върху международните правила за движение. "/БГНЕС