Байдън: Възстановителният ни план ще подкрепи милиони работещи в САЩ

Следващият план за възстановяване ще подкрепи „милиони“ работни места в САЩ, заяви новоизбраният президент Джо Байдън.

След като встъпи в длъжност, новоизбраният президент Джо Байдън обеща да въведе още един план за разходи, насочен към стимулиране на наемането и подпомагането на производствата в САЩ.

"Ще използваме парите на данъкоплатците за възстановяване на Америка. Ще купуваме американски продукти, подкрепяйки милиони американски работни места в производството и селското стопанство, засилвайки нашата конкурентноспособност в един все по-конкурентен свят", каза Байдън в речта си, представяйки първия си пакет икономически стимули.

Новоизбраният президент на САЩ представи пакет от 1,9 трилиона долара за съживяване на американската икономика, тъй като тя е изправена пред атаката от пандемията. Огромният план за разходи ще повиши стимулиращите проверки, предвидени в рамките на по-ранна мярка, приета миналия месец, до 2000 щатски долара индивидуална помощ за американците, а също така се предлага увеличаване на федералната минимална заплата до 15 долара на час.

Мерките включват помощ за държавни и местни власти от 350 милиарда долара, както и допълнителен фонд за училища и ваксинации срещу коронавируса, заявиха в четвъртък висши служители в преходната му администрация. Миналата година републиканските законодатели блокираха всеки пакет за помощ, който включваше финансиране на общини или щати, заради опасенията, че включването на тези средства може да усложни шансовете на Тръмп за спечелване на одобрение в Конгреса, който се контролира тясно от демократите на Байдън.

Байдън планира да представи отделен пакет за "възстановяване", насочен към стимулиране на наемането на работна ръка в най-голямата икономика в света, казаха служителите, след като коронавирусът причини десетки милиони загуби на работни места и рязък икиномически спад през 2020 г. /БГНЕС, АФП