Байдън: XXI век ще бъде американският век

Демократът Джо Байдън, който обяви победата си на президентските избори в САЩ, изрази увереност, че 21-ви век ще бъде "американският век". Той направи това изявление по време на телевизионно обръщение към американците по случай празника, честван в четвъртък - Деня на благодарността, съобщава ТАСС..

"Колкото и трудно да е Денят на благодарността днес, ние трябва да мечтаем за голямо и да имаме светло бъдеще", каза той. "Никога не съм бил толкова оптимистичен за бъдещето на Америка, колкото съм сега. Твърдо вярвам, че 21-ви век ще бъде американският век ".

„Ще изградим водеща световна икономика, ще водим света със силата на нашия пример, а не като демонстрираме своята сила, ще бъдем климатични лидери и ще спасим планетата, ще разработим лечения за рак, болестта на Алцхаймер и диабет, най-накрая ще изкореним расизма у нас “, добави политикът.

Денят на благодарността е обявен за национален празник в САЩ през 1863 г. с решение на 16-ия президент на страната Ейбрахам Линкълн (1809-1865). През 1941 г. американският конгрес приема резолюция, според която празникът се чества всеки четвърти четвъртък на ноември. Тази традиция обаче възниква през 1621 г., когато първите заселници от колонията Плимут на територията на днешния щат Масачузетс, след прибирането на реколтата, решават да възхвалят Господа. На празничната трапеза бяха поканени местни индианци, които донесли необичайна птица - пуйка, която оттогава се превръща в неизменен атрибут на Деня на благодарността./ БГНЕС