Байер: Сърбия и Косово да покажат сериозно желание за напредък

Докладчикът на Западните Балкани за германския парламент Питър Байер предупреди, че европейските перспективи на Сърбия и Косово ще бъдат забавени, ако на утрешната среща в Берлин не покажат сериозна готовност за напредък в процеса на нормализиране.

„Не става въпрос за конкретни планове с определени условия, а за информиран и открит обмен на мнения по регионални въпроси. Освен това можем да се надяваме, че Сърбия и Косово ще използват срещата по конструктивен начин и ще обсъдят процеса на нормализиране на отношенията. Защото, ако все още няма сериозна воля за напредък, перспективата на ЕС за двете страни ще бъде забавена, каза Байер.

Той изрази надежда, че срещата в Берлин ще се съсредоточи върху първоначалното съдържание и рамката на диалога между Белград и Прищина, добавяйки, че това е информативна среща и размяна на мнения.

Байер добави, че предложената размяна на територии вече не се обсъжда. По думите му промяната на границите по етнически признак може да предизвика верижна реакция и такова предложение трябва да бъде отхвърлено.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще се срещнат утре в Берлин с лидерите на страните от Западните Балкани и Европейската комисия. На форума ще присъстват и президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи. / БГНЕС