ББК „Пътища“: Няма решения на проблемите в пътния бранша

До момента нямаме представени ясни и точни решения по поставените проблеми в пътния бранш. Многократно информирахме държавата и гражданите на Република България за ситуацията и несправедливите обвинения към всички работещи в сектора. Всички наши усилия за намиране на изход, завършиха с тромави процедури.

Това заявиха от Управителния съвет на Българската браншова камара „Пътища“ във връзка с непрекъснатия диалог между УС на ББК „Пътища“ и всички заинтересовани държавни институции, предаде репортер на БГНЕС.

УС на ББК „Пътища“ подчерта, че рамките на 2021 г. бяха информирани 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание, което е без прецедент в българската история. „В следствие на краткия мандат на първите две, не можаха да бъдат сформирани действащи парламентарни комисии, което доведе до пагубната ситуация в Сектор „Пътища“. Назначена бе Междуведомствена работна група за проверка на договорите по Текущ ремонт и поддържане, която представи доклад от работата си на правителството. Още веднъж искаме да подчертаем, че той включва неверни констатации. Липсата на действащи механизми от страна на правителството оказва необратимо влияние върху цялата пътна инфраструктура“, категорични са от ББК „Пътища“.

От УС уточниха, че към настоящия момент в проекта за актуализация на бюджета на Република България няма заложени средства за доразплащане на вече извършените ремонтни дейности по Републиканска пътна мрежа.

„В разгара на строителния сезон се опасяваме, че би могло да се стигне до неработещ парламент, което ще остави неразрешен още дълго време казуса с разплащането по извършените дейности по Текущ ремонт и поддържане. Изхождайки от пряката необходимост за завършване на процеса по разплащане и осигуряването на възможност за нормално протичане на работния процес в пътно-строителния бранш, Управителния съвет на ББК „Пътища“ се обръща към Народното събрание и всеки един от народните представители и апелира да бъде преразгледано Решение Обн. ДВ. бр. 32 от 26 април 2022 г. на Народното събрание за предприемане на действия от Агенция „Пътна инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа“, заявиха от УС на ББК „Пътища“.

Той предлага да бъде сформирана аналогична комисия на Междуведомствената работна група под юрисдикцията на Министерски съвет, която да направи нужните проверки и констатации. Според УС по този начин функциите на НС ще бъдат осъществявани от МС и ще бъде защитен държавния интерес и фирмите ще бъдат удовлетворени, чрез проверки, констатации и всичко необходимо за излизане от тежката ситуация.

УС на БКК „Пътища“ заявява, че поддържането на Републиканската пътна мрежа е от значение за Националната сигурност на страната. „Липсата на решения създава предпоставки за животозастрашаващи ситуации и загуба на човешки животи. Наш общ дълг е да защитим живота и здравето на всички ползватели на пътната мрежа. Предприемането на категорични решения и мерки относно пътно-строителния сектор е жизненоважно и за бранша, осигуряващ препитание на близо 100 000 души“, казаха още от УС на БКК „Пътища“ и подчертаха, че са готови за продължаване на активния диалог с държавата, както и че ще защитят интересите на своите членове по всички законоустановени начини. /БГНЕС