ББК „Пътища”: Твърденията от междуведомствената комисия са лъжа

"Твърденията от междуведомствената комисия са лъжа и нейните участници ще бъдат подведени под отговорност".

Това заявиха членовете на Управителния съвет на Българска Браншова Камара „Пътища” на пресконференция днес, след като ден по-рано бе оповестен доклада на междуведомствена работна група, която провери договорите на АПИ за текущ ремонт и поддръжка за периода 2018 г. - 2021 г. От него стана ясно, че почти 2 милиарда и половина лева са установени в прикрито строителство, предаде репортер на БГНЕС.

"За нас причината за лъжливия доклад от вчера е, че никой от това правителство няма намерение да изплаща парите на пътно строителните фирми, защото най-вероятно няма пари”, заяви председателят на Управителния съвет на ББК инж. Стефан Чайков.

"Състоянието на пътищата в различни области е съвършено различно и ремонтите са съвършено различни, така че спекулации с цени няма нужда да има, защото в различните области те са с малка разлика, предвид спецификата на добиваните материали. Нашите дейности, както завършени, така и започнати, са узаконени – един път със споразуменията, подписани между АПИ и пътно-строителните фирми през ноември и един път в НС и в сегашните споразумения, подписани с АПИ при сегашното правителство. Няма как сегашното правителство да обвинява пътно-строителните фирми”, допълни инж. Чайков.

„Ремонтът на малките кръпки на пътя и тези, които са от нормативния ремонт на поддържане, имат гаранция – първите, от които 6 месеца, а вторите 3 години”, допълни зам.-председателят на ББК Живко Ненев. Той подчерта също така, че всяка държава в ЕС има индексация, докато в България тя все липсва.

Инж. Лазар Лазаров, изпълнителният директор на камарата заяви, че ББК е изпълнила наредбата за Устройството на територията. В отговор на думи на Асен Василев от сряда, той коментира, че заданията за строителство са били след заданията за проектиране и че сроковете за изпълнение са напълно спазени.

Пътно-строителният бранш има да получава 520 млн. лева за доплащане на извършени дейности от 2020 г., включително, 1,2 млрд. по започнатите работни дейности, и над 180 млн. лева по договорите с автомагистрали за ново строителство и предоставяне на материали.

Крайният срок, който браншът дава да види тези суми е 30 юни. /БГНЕС