БЧК набира дрехи, одеяла, памперси и детски храни за семействата-бежанци от Украйна

„Българският народ трябва да покаже, че има голямо сърце, да се обедини и да подаде ръка и да помага“, заяви председателят на българската организация Христо Григоров в интервю за БГНЕС.

Само в рамките на един ден са получени десетки пратки с помощи за нуждаещи се в Украйна, българите са показали, че са народ с голямо сърце.

„Ние вчера се обърнахме с един апел към българския народ, да можем да съберем всичко необходимо за тези страдащи хора, които напускат своята страна. Трябват ни детски дрехи, одеяла, палатки, генератори да имам всичко необходимо за първа необходимост, за да може тези хора да живеят. Българският червен кръст откликна много емоционално. Имаме дежурни, телефоните непрекъснато звънят. Само за един ден започнахме да получаваме много материали, като всичките са нови“, каза Григоров.

„Искам да благодаря на всички тези, които ще участват в помощта. Червеният кръст въведе една формула, ние успяхме да обединим българското общество и държавните институции. Когато тръгнем да помагаме заедно го правим много ефективно. Ние връщаме вярата на тези хора в живота, защото те разбират, че не са сами“, допълни ръководителят на БЧК.

„Кампанията започна от тази сутрин. Телефоните непрекъснато звънят с желаещи да дарят. Червеният кръст има национален резерв за покриване на нуждите на страната, за около 12 000 души, но тук очакваме по-голям приток на хора. Тези хора се нуждаят преди всичко от стоки за дечицата. Памперси, кремчета, храна, облекла, дрешки. Цели семейства напускат с по две торби. Тези хора имат нужда от подслон и дрехи. Разполагаме с къщи в Етрополе, нови и напълно запазени, ако трябва ще ги настаним“, заяви Григоров.

БЧК има над 20 000 обучени доброволци, които могат да реагират адекватно на кризата.

„Не е необходимо да вдигаме нашия национален бедствен резерв, защото веднага получаваме подкрепа. Ние работим на тясно с държавните институции. Имаме 20 000 обучени доброволци. Ние сме дълбоко убедени, че ако се наложи да поискаме помощ от държавата ще я получим, но за момента възможностите ни са сериозни“, каза той./БГНЕС

Категории: