БЧК: Най-засегнатите домакинства в Карловско ще получат по 420 швейцарски франка

Българският червен кръст започва програма за подпомагане на най-засегнатите от наводненията в Карловско. Заедно с партньорите ни от Международната федерация на дружествата на Червения кръст ще осигурим 420 швейцарски франка или по около 800 лева за 400 най-засегнати домакинства.

Това заяви Ясен Сливенски от Българският червен кръст, предаде репортер на БГНЕС.

На място ще има създадени обществени съвети, които заедно с местната власт ще изготвят окончателните списъци с хората, които са най-засегнати. Очакват се парите от международната федерация да постъпят в страната до две седмици.

„Критериите, които сме определили е с приоритет да бъдат най-засегнатите хора, след което ще се позовем и на оценката на нуждите и щетите от данните от Агенция социално подпомагане, така че осъществяваме връзка с всички държавни и местни структури”, уточни още Сливенски. Той обяви, че към момента се работи по няколко варианта, с които хората да получат помощта и единият е чрез паричен превод, а другият е чрез ваучери.

Сливенски обяви и, че ще бъдат предоставени средства за почистване на около 4000 човека, за да могат те да дезинфекцират домовете си.

„В момента и хората от БЧК Пловдив оказват психосоциална подкрепа и раздават хранителни продукти в селата Слатина и Каравелово”, подчерта още Ясен Сливенски.

Тереза Хенли, председател на Международната федерация на дружествата на Червения кръст, изрази радостта си, че хуманитарната организация ще може да подпомогне засегнатите от потопа. /БГНЕС