Фенове на „Игра на тронове“ даряват кръв в името на живота

Феновете на „Игра на тронове“ могат да отпразнуват финалния сезон на сериала като покажат своята отдаденост и дарят кръв.

В България всеки ден повече от 500 души се нуждаят от преливане на кръв. 1/3 от тях са деца.

Кръводарителската акция е част от глобална кампания на HBO, която се провежда през месец март в различни градове в САЩ и Европа и е подкрепена от националните дружества на Червения кръст. Героите от „Игра на тронове“ проливаха кръвта си в името на Трона цели седем сезона в продължение на 67 епизода. Сега, в навечерието на финала, феновете ще могат да дарят кръв в името на хуманната кауза – спасяване на човешки живот.

Организаторите у нас се обръщат не само към любителите на поредицата, но и към феновете на доброто, с апел да се включат в тази инициатива и да станат редовни кръводарители.

И докато проливането на кръв за домогване до Железния трон е история от света на Вестерос, то недостигът ѝ за различни животоспасяващи интервенции е реален проблем в световен мащаб. В България всеки ден повече от 500 души се нуждаят от преливане на кръв. 1/3 от тях са деца. Кръвта няма заместител – тя се набавя единствено от кръводарители.

Кръводарителската акция се организира от Българския Червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и ще се проведе днес и в петък в Park Center Sofia. Акцията има специална страница hbogo.bg/lp/bleedforthethrone и Facebook “КРЪВ ЗА ТРОНА“. Кандидат-кръводарителите могат да се информират как да се подготвят за кръводаряване на redcross.bg или ncth.bg. /БГНЕС