БЧК събра повече от 3,3 млн. лева за хуманирарна помощ за Украйна

Над 3,3 млн. лева са събрани от БЧК за хуманирарна помощ за Украйна, съобщи днес председател на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров, предаде репортер на БГНЕС.

Средствата са събрани от началото на кампанията досега. "Тези пари ще бъдат разходвани много открито. Бъдете спокойни. Когато един човек дари и 1 лв., той иска да знае къде отива", каза Григоров и уточни, че хората имат доверие в кампаниите на БЧК.

По думите му голяма част от тези пари са дошли от българските пенсионери. Григоров благодари и на корпоративния бизнес.

"Ние успяхме и този път да докажем, че сме структура, която е готова да подава ръка, да спасява и помага на човешкия живот. Това, което направихме последния месец, е една демонстрация, че в сърцето на българина е останало това, което сме наследили от нашите баби и дядовци - да бъдем добри, хуманни и да бъдем готови да подаваме ръка. Всички направихме една демонстрация на една работеща формула.

Нашата формула е обединявай и решавай. Тази кампания ще продължи. Хиляди българи натиснаха копчето и дадоха 1 лв. в полза на тази кампания. Вие ще видите дечица боси със сандали. Ние помагаме. Като казвам ние имам предвид всички", каза акад. Христо Григоров.

Той посочи, че са направили телефон за психологическа и медицинска помощ.

"Тук не може да не се благодари изключително много на доброволците", каза Христо Григоров. Той използва случая и да апелира за изготвяне на Закон за доброволчеството.

Според него не може един доброволец, който е обучен и когато се върне след два дена, да му кажат, че е уволнен от работа.

Протойерей Костадин Тренев от Софийска митропокия каза, че Българската православна църква (БПЦ) в лицето на Негово светейшество Българският патриарх също е взела активно участие в събирането на средства за подпомагането на украинския народ. Той благодари на хората, които са отделили средства, на манастирите и на свещениците, които оказват подкрепа на православните християни в храмовете.

Протойерей Тренев посочи, че има настанени бежанци в Кремиковския и Гигинския манастир.

"Православната църква изразява особена молитва към Бог да помага, вразумява онези, които имат отношение към тази война, че да прекратят тези действия", каза свещеникът.

Ева Жечева, директор на Дирекция "Правата на децата" към националния омбудсман благодари на ръководството и на акад. Григоров и проф. Гигов за тяхната всеотдайност. "Вече имахме заседания на Обществения съвет, на който приехме правилата за неговата работа", каза Жечева.

Стана ясно, че в периода 1-27 март БЧК организира логистично и изпрати 15 камиона с хуманитарна помощ чрез Украинския червен кръст.

Подпомогнати са 50 000 украински граждани. В момента се подготвят 12 800 хранителни пакета на стойност 800 000 лв. /БГНЕС