Беат Фойц спечели първото спускане в Кицбюел

Швейцарецът Беат Фойц спечели спускането в легендарния австрийски курорт Кицбюел, кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини. Фойц за пореден път доказа, че е специалист в скоростните дисциплини и записа 11-та победа в спускането в кариерата си и общо 14-та в Световната купа.

Беат Фойц спечели първа победа от началото на сезона.

Швейцарецът даде време от 1 минута 53.77 секунди и остави на 16 стотни зад себе си Матиас Майер от Австрия, който завърши втори. На почетната стълбичка се качи и италианецът Доминик Парис, който остана на 56 стотни от победителя.

С второто си място днес Майер излезе начело в класирането на дисциплината с 238 точки, 12 повече от втория Фойц, докато норвежецът Александър Омод Килде, чийто сезон приключи след тежка контузия на коляното, се смъкна до трета позиция. Сериозно изкачване в класирането направи и Доминик Парис, който вече е четвърти със 152 точки. В генералното класиране няма разместване сред първите осем, а Майер намери място в топ 10 и вече е девети с 344 точки. Лидер е Алекси Пинтуро със 778 точки, пред Килде (560) и Марко Одермат (501).

Утре в Кицбюел ще се проведе още едно спускане, а в неделя там предстои старт в супергигантския слалом.

При жените италианката София Годжа записа трета победа в спускането от четири старта в тази дисциплина от началото на сезона в Световната купа по ски-алпийски дисциплини, след като спечели състезанието в Кранс-Монтана, Швейцария.

Годжа води убедително в класирането на спускането.

Годжа записа време от 1 минута 10.10 секунди и остави на 20 стотни зад себе си чехкинята Естер Ледецка, която завърши втора. Топ 3 допълни американката Брийзи Джонсън, завършила на малко повече от половин секунда зад победителката. Лидерката в генералното класиране за големия кристален глобус Петра Влъхова от Чехия финишира четвърта и увеличи преднината си на върха.

След този успех Годжа вече има 380 точки в дисциплината, 140 повече от Джонсън, която измести от втората позиция в подреждането швейцарката Корине Зутер (238), която днес завърши едва на 14-та позиция. В генералното класиране Влъхова (825) вече има преднина от 110 точки пред втората Мишел Гизин от Швейцария (715), а Годжа се изкачи до пето място с 554 точки.

Утре в Кранс-Монтана ще се проведе още един старт в спускането, а в неделя в швейцарския курорт предстои Супер-Г. /БГНЕС