Бебето на Хари и Меган ще се казва Арчи

Британският принц Хари и съпругата му Меган обявиха, че синът им ще се казва Арчи, с което сложиха край на месеци интензивни спекулации.

"Херцогът и херцогинята от Съсекс с удоволствие обявяват, че са кръстили първото си дете: Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор", обявиха двамата в профила си в Инстаграм.

Бебето беше показано за първи път днес. То носеше бели дрешки. Меган заяви, че бебето е много спокойно и е „просто мечта“. След това двамата родители се засмяха и принц Хари каза: „Ние знаем от кого от двамата е взел това”.

И двамата са вдъхновени да бъдат родители. Хари описа родителството като „страхотно и невероятно“. „Минаха само два дни и половина, но ние сме толкова развълнувани да имаме нашата малка радост”, каза още той.

Новороденият Арчи е седми в списъка с наследници на британската корона, но няма веднага да стане принц. Най-вероятно той ще носи титлата херцог на Съсекс, тъй като е първородното мъжко дете на двойката.

Тази вечер бебето беше представено пред кралицата и нейния съпруг

Фамилията Маунтбатън е британският превод на германската фамилия Батенберг, от която е и първият български княз управлявал нашата страна след освобождението от турско робство през 1878 г. Неговите двама братя сключват през 80-те години на 19 век успешни бракове с дъщерите и внучките на кралица Виктория /1838-1901 г./. Принц Филип, сегашният съпруг на кралица Елизабет Втора, по майка принадлежи също към фамилията Маунтбатън/Батенберг.

Фамилията Уиндзор е въведена в разгара на Първата световна война, с нея британската кралска фамилия къса с германската династия Сакс-Кобург-Гота, от която са българските царе до 1946 г. /БГНЕС и АФП