Бедствено положение е обявено в Стражица

Бедствено положение е обявено в община Стражица заради двата прелели язовира, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Снощи се скъса част от язовирната стена край село Нова Върбовка в община Стражица, област Велико Търново.

Кметът на Нова Върбовка Тодор Илиев съобщи, че няма пострадали хора. За три часа са паднали валежи от около 120 л/кв.м.

Водната стихия е наводнила училището в село Камен. Преливането на язовира е започнало тази нощ. Ген. Кирил Войнов, зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, който е на мястото на инцидента, съобщи, че е получил информация за преливането на язовира към 1 ч. през нощта. Като причина за преливането той посочи обилните дъждове от последните дни. Войнов каза още, че в близкото село Камен има друг язовир – Чешме дере, който е с 40 хил. куб. метра зареден обем, а този язовир също е проблемен. И двата са каскадни. Засега язовирът, част от който е прелял, не създава риск за населението на село Нова Върбовка, защото то се намира над водоема.

Започна и отводняване на училището в с. Камен. В следващите часове комисия от Областната дирекция „Земеделие“ ще посети с. Нова Върбовка, за да провери и оцени щетите по земеделските земи и частните стопанства.

Започна източването и на каскадния язовир "Чешме дере", заедно с язовир "Бойка" край село Нова Върбовка, чиято стена се скъса. Язовир "Чешме дере" е в критична ситуация, защото под него има незаконен язовир, който по предписание е трябвало да бъде премахнат. /БГНЕС