Бедствено положение в община Свиленград заради голям пожар

Областният управител на Хасково Стефка Здравкова обявява бедствено положение в община Свиленград заради усложнената обстановка във връзка със силния пожар, идващ от община Тополовград, и бурния вятър.

Пожарът, който вилнее, е тръгнал от района на село Лесово, област Ямбол, преминал е река Тунджа, обхванал е територии от землището на тополовградското село Присадец и е навлязъл в община Свиленград, предаде БНР.

Пожарът се разраства и е обхванал около 10 хиляди декара. Снощи са били евакуирани 16 жители от село Присадец заради близостта на пламъците до населеното място. Трудният терен и силният вятър усложняват гасенето.

И днес продължава овладяването на пожара, който е в близост до елховското село Лесово. В гасенето отново се включи и военен хеликоптер. Огънят е обхванал площ от над 8000 декара. Няма опасност за населеното място, не е затруднена и работата на граничния пункт.

Спокойно е преминала нощта в село Лесово, но и до момента на труднодостъпните места, огънят продължава да гори и да завзема нови територии. На място са 5 противопожарни автомобила, горски служители, военни и доброволци. В борбата със стихията е включена верижна и селскостопанска техника.

Локализирането на огъня е затруднено от вятъра, който непрекъснато мени посоката си. Над 8 000 декара са вече изгорелите площи - основно сухи треви и храсти. Пожароопасната обстановка остава и за днес в цялата Ямболска област. За изминалото денонощие огнеборците са се отзовали на 15 сигнала за възникнали пожари. /БГНЕС