БЕХ ще се ръководи от двама директори

Българският енергиен холдинг да се ръководи от двама изпълнителни директори, а бордът му да бъде увеличен от 5 на 9 души.

Това искане за промяна в ръководството на мегаструктурата е внесено за вписване в Търговския регистър от енергийното министерство.

Оттам отказаха да коментират мотивите, с които се правят промените, с аргумента, че все още новият съвет на директорите не е вписан в регистъра.

От приложените документи става ясно, че втори изпълнителен директор на БЕХ, заедно със сегашния Валентин Николов, ще е Иван Андреев, съобщава БНР.

Той е и единственият член на сегашния борд, който е участвал в заседанието на новоизбраното ръководство. Според новоприетия устав двамата ще могат да представляват компанията заедно и поотделно.

Преди време енергийният министър Андрей Живков се опита да смени ръководството на холдинга, но не успя. Сега състава на съвета на директорите на БЕХ се допълва от предложените тогава от Живков хора. По този начин част от членовете на борда на холдинга ще са преминали конкурс за длъжността, която заемат, а други - не. Различен е и периодът, в който членовете на съвета на директорите ще заемат тази длъжност.

От енергийното министерство не коментираха и дали това би създало правни пречки при работата на новото ръководство на Българския енергиен холдинг. /БГНЕС