Белгия детронира Португалия и ще спори с Италия на 1/4-финалите

Белгия надви Португалия с минималното 1:0 в един от най-интригуващите осминафинални сблъсъци на Европейското първенство по футбол.

Торган Азар (ц) ликува след попадението си във вратата на Португалия.

На „Ла Картуха“ в Севиля действащият европейски шампион започна по-активно срещата и удар на Диого Жота мина встрани от вратата на Тибо Куртоа. Белгийците отвърнаха с неточен изстрел на Еден Азар. Въпреки по-добрата си игра и двата точни удара по посока Куртоа, един от които на голямата звезда на „мореплавателите“ Кристиано Роналдо, „червените дяволи“ нанесоха своя удар в края на първата част. Торган Азар получи топката извън наказателното поле и със страхотен шут матира Руй Патрисио. Коженото кълбо смени в последния момент траекторията си и обърка стража на Уулвърхемптън, който остана безпомощен.

Малко след началото на второто полувреме Белгия извърши принудителна смяна. Кевин Де Бройне бе фаулиран от Жоао Палиня, а глезенът на плеймейкъра на Манчестър Сити, който пострада и в края на първите 45 минути, не издържа и той бе заменен. Очаквано след това португалците доминираха, но нямаха късмет да намерят целта. Жота стреля малко над вратата, а към стража на Реал Мадрид Куртоа се засипаха серия от центрирания и удари. Рубен Диаш бе близо до това да изравни резултата, но стреля с глава право в обсега на Куртоа. Малко след това шут на Рафаел Герейро бе спрян от гредата. В заключителните мигове резервите Андре Силва и Жоао Феликс опитаха късмета си, но безуспешно.

Роналдо и компания се сбогуваха с Евро 2020 на 1/8-финалите.

Белгия удържа крехкия си аванс и така се класира за четвъртфиналите на Евро 2020. Тимът детронира актуалния европейски шампион Португалия и ще се изправи срещу Италия в нов топ сблъсък от първенството. Срещата между двата тима ще се изиграе на 2 юли, от 22:00 часа българско време, на „Алианц Арена“ в Мюнхен. /БГНЕС