Белгия е десетият кандидат за домакин на женския Мондиал през 2023

Белгийската футболна асоциация изрази интерес към приемане на световните финали при жените през 2023 година, присъединявайки се към деветте страни-кандидатки за домакинство, съобщиха от ФИФА.

Американките триумфира за четвърти път в своята история със световната титла при жените след успех във финала на Мондиал 2019 над Холандия с 2:0.

Решението на Белгия идва след това на Съвета на ФИФА да увеличи отборите на участниците за Мондиал 2023 от 24 на 32. Белгийците се присъединяват към вече изразилите интерес Аржентина, Австралия, Боливия, Бразилия, Колумбия, Япония, Нова Зеландия, Южна Африка и Южна Корея, която обмисля обща кандидатура заедно със съседите си от Северна Корея.Всички десет членове на асоциации получиха изискванията за домакинство и ще разполагат с време до 2 септември 2019, включително, за да потвърдят своето участие“, споделиха от ФИФА в свое изявление. „В допълнение, до крайния срок за подаване на кандидатурите, всяка членка на асоциация, която има желание да се присъедини към вече съществуваща кандидатура, ще може да го стори, ако изпрати своята регистрация за кандидатура на ФИФА“. Увеличаването броя на отборите бе обещано от президента на Международната футболна федерация Джани Инфантино след края на Световното във Франция, което бе спечелено за рекорден четвърти път от САЩ.

Интересът към женския футбол никога не е бил толкова сериозен, показаха данните от телевизионно излъчване. Почти 59 млн. души наблюдаваха двубоя на домакина Франция срещу Бразилия от осминафиналите, превръщайки се в най-гледания женски мач в историята. ФИФА ще изпрати документи за кандидатстване и домакинство на страните, изявили интерес, следващия месец, като крайният срок за подаване на кандидатури е 13 декември. Домакинът ще бъде избран през май 2020. /БГНЕС