Белгия пусна FAQ наръчник за ваксинирането

Белгия пусна подробна информационна брошура за ваксинационната кампания, разказа за БГНЕС журналистът Апостол Апостолов от Брюксел.

Фламандските власти са изготвили подробни насоки под формата на наръчник, в който се обяснява какво предстои следващите месеци и какво се очаква от гражданите да направят, за да няма напрежение по време на предстоящата масова ваксинация в месеците след юни.

Наръчникът е направен под формата на FAQ - чести въпроси, които си задава всеки един желаещ да се ваксинира: Кога и къде да се ваксинирам? Как да стигна до ваксинационния център? Къде и кого да попитам, ако имам притеснения и въпроси? Още информация за ваксината и ваксинирането. Специално внимание се обръща, че всеки гражданин две седмици по-рано ще получи едновременно по пощата, със sms и на имейл датата, мястото, часа за ваксиниране и специален код.

Самата ваксинационна процедура ще премине в пет стъпки, разяснява още книжката.

Първата стъпка започва с мерене на температурата още на входа на центъра за ваксиниране. След това здравен служител ще направи регистрация и ще провери дали денят и часът съответства на получената покана.

След проверката посетителите ще бъдат насочени в една от четирите зони за ваксинация. Целта е да не се предизвиква хаос, чакане и струпване на много хора на едно място. За да бъде лесно и да няма объркване по пътя, всяка зона е означена с цвят – жълт, зелен, червен и син. Хората просто ще трябва да следят стрелките. Стрелки със същите цветове ще бъдат поставени по пътя до съответните зони.

След поставяне на ваксина в отделна стая ще трябва да се изчака 30 минути, за да се проследи за нежелани реакции.

След изтичането на този половин час ще бъде направена проверка от лекар, който ще даде разрешение на ваксинирания да се прибере вкъщи.

Ваксинацията в страната започна през януари със служители в социални домове, здравен персонал, лекари, медицински сестри. През февруари бяха ваксинирани личните лекари, фармацевтите и хората на първа линия и др. През март започна ваксинацията на хората над 65 години, както и на тези в риск и/или със специфични заболявания. /БГНЕС