Белгия ще бори трафика с наркотици от Панама по проект за 200 000 евро

Белгия подписа споразумение с Панама за борба с трафика на наркотици. Федералният министър на правосъдието Винсент Ван Куикенборн и панамският министър на морското дело Нориел Арауз подписаха споразумение за обмен на информация за справяне с трафика на наркотици през белгийските пристанища, съобщиха белгийските медии.

Двете страни ще изградят канали за комуникация, които да улеснят обмена на информация относно подозрително поведение на борда и около корабите, присъствието на неупълномощени лица, подозрителни товари и контейнери, които може да пренасят незаконни наркотици. 200 000 евро са заделени по пилотен проект за обучение в двете страни.

Пристанището на Антверпен се превърна в център за търговия с кокаин и властите в Белгия имат желание да се справят с проблема с трафика на наркотици през него.

Споразумението с Панама може да се окаже важно, тъй като данните от белгийските митници за първата половина на 2022 г. показват, че корабите "Панама" са една от трите най-големи страни, от които са конфискувани наркотици на доковете в Антверпен, коментира споразумението обществената телевизия Ве Ер Те.

През октомври миналата година на белгийския порт беше заловено рекордно количество кокаин. Само при една акция бяха конфискувани 6 тона, открити в два контейнера, пристигащи от Суринам.

Броят на заловените пратки на пристанището се увеличи драстично през последните 5 години, отчитат митническите власти. За да се справят с проблема в края на миналата година бяха наети 100 нови служители и бяха инсталирани скенери на пристанищните терминали, които могат да проверяват подозрителни контейнери на място./БГНЕС

За БГНЕС от Белгия: Апостол Апостолов.