Белгия в решителна битка с Хърватия, Германия търси задължителен успех над Коста Рика

Днес предстои поредна порция решителни битки от последния кръг мачове от груповата фаза на Световното първенство в Катар. В 17:00 часа българско време са срещите от група F между Канада – Мароко и Хърватия – Белгия, а вечерта са двубоите от група Е, където Германия играе с Коста Рика, а Испания излиза срещу Япония. И в двете групи няма ясен осминафиналист, като всичко ще се реши в утрешните сблъсъци.

В група F, Хърватия и Мароко имат по четири точки след две изиграни срещи, докато белгийците са трети с три пункта. Канада вече отпадна след загубата от хърватите с 1:4. Ако вицешампионите от Мондиал 2018 и африканците, шокирали Белгия с 2:0 по-рано, спечелят двубоите си, именно те ще продължат напред, като първият в крайното класиране ще бъде определен от головата разлика, като за момента тя е един гол по-добра за Хърватия. Белгия няма алтернатива на победата, като има по-лоша голова разлика от Мароко и трябва да разчита на помощ от страна на отпадналите канадци при евентуално равенство срещу Хърватия. Момчетата на Роберто Мартинес ще търсят първи успех в Катар, след като преди четири години станаха трети в света.

В група E, Испания е лидер с 4 точки, с една повече от Япония и Коста Рика, докато Германия е на дъното с един пункт. Победа с два гола разлика и неуспех на японците срещу испанците (дори равенство няма да свърши работа на „самураите“) ще класира Ханзи Флик и компания напред. „Ла Фурия Роха“ ще търси успех срещу азиатците, както каза и селекционерът Луис Енрике на своята пресконференция днес, с което ще си гарантира и първото място в групата.

Коста Рика също има шанс да продължи напред към елиминациите, ако Япония не победи Испания – „самураите“ са с по-добра голова разлика от съперника след разгромното поражение на четвъртфиналистите от 2014 от световните шампиони през 2010 с 0:7 на старта на шампионата.

Пълна програма за мачовете от Мондиал 2022 за четвъртък:

Група F

17:00, Канада – Мароко

17:00, Хърватия – Белгия

Група Е

21:00, Коста Рика – Германия

21:00, Япония – Испания. /БГНЕС