Белгия няма да легализира наркотиците

„Грешат хората, които смятат, че случайната употреба на наркотици е нещо индивидуално, че няма въздействие върху обществото,“, каза белгийският премиер Александър Де Кроо в отговор на въпрос на POLITICO в сряда. Де Кроо отговаряше на въпроси на журналисти след заседание на Съвета за национална сигурност, който реши да се засилят службите за сигурност на страната.

Стрелба между наркогрупировки рани половин дузина души в Брюксел от февруари, като един полицай беше убит в югозападния град Шарлероа миналата седмица по време на претърсване на наркотици. „Това е една от причините да увеличим (наказанията за употреба на наркотици)... помислете за пролятата кръв, която е свързана с това“, каза Де Кроо, придружен от своите министри на вътрешните работи, правосъдието и отбраната.

Европейският съюз се превърна в глобалната столица на употребата на кокаин през последните години, тъй като рекордното производство в Южна Америка съвпадна с бурното търсене в цяла Европа. Белгия е ключова врата, а пристанищният град Антверпен се регистрира като най-големият конфискатор и консуматор на наркотици на континента.

Това доведе до нарастване на престъпното насилие, тъй като банди се състезават за достъп до пристанищата и търговските обекти в градове като Брюксел. Властите в повечето случаи остават безучастни. Най-много да настояват за технически корекции по сигурността на пристанищата или да се застъпват за по-строги закони за наркотиците.

Досега Де Кроо продължава в този дух, засилвайки забранине. По време на пресконференцията той обеща да увеличи броя на полицейските и митническите агенти и да се насочи по-ефикасно към потребителите и дилърите в маргинализираните квартали на Брюксел. „Употребата на наркотици е престъпление“, каза той.

Министърът на вътрешните работи Аналис Верлинден също посочи отрицателните ефекти върху здравето и околната среда от консумацията на кокаин, включително в страните на произход. „Бях в Боливия преди три, четири седмици. И ние взривихме нарколаборатория, която беше открита от боливийската полиция“, каза тя пред POLITICO. „Хората трябва да осъзнаят, че ако употребявате наркотици, ако пледирате за легализирането на наркотиците, това ще … допринесе за обезлесяването на Амазония“.

Въпреки това, някои експерти твърдят, че насилието около търговията с наркотици произтича от нейната незаконност, като правителствата на практика поставят в ръцете на престъпниците пазар с високо търсене и нулева регулация. Поетапната лицензионна система може да отслаби организираната престъпност, да намали здравословните проблеми, причинени от съмнителни и прекалено силни вещества, и да събере милиони данъци за социални програми и програми за пристрастяване, казват тези критици.

През март колумбийският президент Густаво Петро призова за преминаване към декриминализация и по-добро регулиране, защото войната срещу наркотиците се е „провалила“. „Здравето на нашите общества е заложено на карта. Рискът, породен от употребата и злоупотребата с незаконни наркотици, както естествени, така и синтетични, може да бъде смекчен само чрез приемане на политика за намаляване на вредите“, каза той пред Комисията на ООН. /БГНЕС