Белгия обяви мерки за сигурността на столичната жп гара

Правителството на Белгия обяви план за действие за подобряване на сигурността в и около гара Gare du Midi в Брюксел след обществено недоволство от нарастващата престъпност и злоупотребата с наркотици на най-голямата международна гара в страната, съобщи Politico. Правителството е поискало от националния кризисен център да координира нива на управление и службите, които участват в обезопасяването на района на гарата, казаха премиерът Александър Де Кроо и вътешният министър Аналис Верлинден. Планът за действие е важен "за безопасността на пътниците, идващи в Брюксел, за жителите на кварталите около гарата и за образа, който проектираме за нашата столица, която е и столица на Европа", каза Де Кроо.

Двамата казаха, че искат да предприемат стъпки за справяне с „усещането за несигурност“ на гарата „в много краткосрочен план“, докато федералната и местната полиция, отделът за сигурност на железопътния оператор и имиграционните служби изготвят по-дългосрочни мерки за справяне с престъпността и незаконната дейност в и близо до гарата.

Планът ще включва и мерки за справяне с бездомността, с пристрастяването и здравословните проблеми в района с помощта на комисаря по наркотиците в страната; както и промени в инфраструктурата и повишено наблюдение с камери за подобряване на безопасността. Регионалното правителство на Брюксел призова федералното правителство за помощ, след като главният изпълнителен директор на националната железница Софи Дютордоар алармира за „драматичната“ ситуация в станцията миналата седмица. Кварталът се бори с „неприятности, кражби, употреба на наркотици, нелегалност, нечистотии и качество на живот, което оставя много да се желае“, а чувството за несигурност сред пътуващите и жителите е „тревожно“, според констатация на правителството. /БГНЕС