Белгийски експерт: Шарл Мишел постави личните си интереси пред тези на Европа

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел хвърля оставка и ще се кандидатира за европейските избори догодина. Новината шокира и политически анализатори, и наблюдатели на ЕС, и дори тези, които от седмици говорят как той ще изкара мандата си до ноември следващата година. Часове след обявяването на оставката заваляха и първите критики, че моментът е изключително неподходящ и може да доведе до хаос във висшите етажи на Брюксел. Един от несъгласните с решението е професорът по европейски политики в Льовен (Белгия) Стивън ван Хеке, който през седмицата в интервю прогнозирал, че няма да бъде кандидат.


„Предсрочно прекратеният му мандат завършва с черна точка. Като цяло може да се каже, че нямаше успешно управление. Докато бе начело на Европейския съвет се случиха редица провалени срещи, за които беше критикуван, че не си е свършил работата. Не успа да накара страните-членки да гледат в една и съща в посока. Списъкът може да се допълни и още и още. Най-големият проблем беше, че от началото на мандата, че имаше напрежение между него и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен“, казва професорът в интервю за белгийското радио 1.

Според учения поводът за напрежението е желанието и на двамата за преследване на апетитни политически постове в бъдеще. „Защото от предшествениците на Мишел - Херман Ван Ромпой и Доналд Туск, сега начело на ЕС стоят двама политици, които все още не са твърде стари и мислят за политическото си бъдеще…. по този начин се превърнаха в политически противници. Това е срамота. Политиците на това ниво трябва да покажат известен професионализъм и да оставят настрана личната враждебност. Те не трябва да ходят на почивка заедно, но да обядват или вечерят заедно веднъж, за да прегледат и обсъдят наболелите проблеми и нерешени въпроси.

Стивън ван Хеке очаква, че наследникът на Мишел ще бъде бързо назначен, защото нямало време за интервюта и дебати. Той, по думите му, ще изкара оставащия мандат до ноември. А от януари следващата година същият човек може да продължи новият мандат на чисто.

Като цяло според професора, в професионалната кариера на Мишел ще остане черно петно с тази предсрочна оставка и сигналът, който давал е, че личните му интереси имат предимство пред тези на европейските институции.

"Трябваше да помисли, че когато започна преди 5 години, мандатът му ще бъде до края на ноември. Но това очевидно е по-маловажно", завършва коментара си Стивън ван Хеке. /БГНЕС

…………………..

За БГНЕС от Белгия - Апостол Апостолов, журналист.