Белгийското разузнаване включва Huawei в списъка си за наблюдение

Белгийската разузнавателна служба проверява дейността на технологичния гигант Huawei, докато опасенията за китайски шпионаж нарастват, според поверителни документи, за които съобщава Политико.

През последните месеци Държавната служба за сигурност на Белгия (VSSE) е поискала разговори с бивши служители на лобистката дейност на компанията в ЕС. Събирането на разузнавателна информация е част от дейностите на служителите по сигурността за внимателно проучване на това как Китай може да използва недържавни участници - включително висши лобисти в брюкселския офис на Huawei - за прокарване на интересите на китайската държава и нейната комунистическа партия в Европа, заявиха хората, пожелали анонимност поради чувствителността на въпроса.

Проверката на дейностите на Huawei в ЕС идва в момент, когато западните агенции за сигурност бият тревога за компании, свързани с Китай. На британски, нидерландски, белгийски, чешки и скандинавски служители, както и на функционери на ЕС, беше казано да не използват TikTok на служебните си телефони поради опасения, подобни на тези около Huawei, а именно, че китайското законодателство в областта на сигурността принуждава китайските технологични фирми да предават данни.

Проверката идва и на фона на все повече доказателства за влиянието на чужди държави върху процеса на вземане на решения в ЕС - явление, което бе ярко разкрито от неотдавнашния скандал " Катаргейт", при който държавата от Персийския залив се опита да повлияе на Брюксел чрез подкупи и подаръци чрез посреднически организации. Белгийските служби за сигурност са натоварени със задачата да наблюдават операциите, провеждани от чуждестранни участници около институциите на ЕС.

Държавната служба за сигурност отказа да коментира, когато беше попитана за събирането на разузнавателна информация.

Говорител на Huawei заяви, че компанията не знае за разпит на служители на офиса на компанията в Брюксел от страна на разузнавателната служба.

Служителите на белгийското разузнаване искат да установят дали има преки връзки между китайската държава и офиса на Huawei в Брюксел, твърдят хората. Те добавиха, че особен интерес представляват представителите на Huawei, които преди това може да са заемали длъжности в брюкселски институции с достъп до мрежа от контакти в ЕС.

В основата на опасенията на Запада, свързани с Huawei - чието седалище е в Шънджън, Китай - стои въпросът дали фирмата може да бъде използвана като инструмент, подложена на натиск или инфилтрирана от китайското правителство, за да получи достъп до критични данни в западни държави.

Лобистките офиси на Huawei в ЕС - единият от които се намира между сградите на Европейския парламент и Европейската комисия и Съвета, а другият - "център за прозрачност на киберсигурността" в близост до посолството на САЩ - бяха основна лобистка сила при формирането на политиките на ЕС през последното десетилетие. Последните корпоративни декларации поставят фирмата сред 30-те компании, които харчат най-много за лобиране в ЕС в Брюксел, с декларирани максимални разходи от 2,25 млн. евро годишно. През 2018 г. - точно в началото на геополитическата буря, която я връхлетя - тя влезе в топ 10 на фирмите, които харчат за лобиране в Брюксел.

През последното десетилетие централата на компанията в Шънджън също е засилила контрола върху дейността на офиса си в Брюксел. През 2019 г. тя замени дотогавашния ръководител на офиса за ЕС Тони Грациано, който имаше дълъг опит в лобирането в ЕС и ръководеше брюкселския офис на Huawei от 2011 г., с Абрахам Лиу, лоялен на компанията човек, който се е издигнал в редиците на международните ѝ операции. По-късно Лиу беше заменен от Тони Джин Йонг, който понастоящем е основният представител на Huawei в ЕС. Компанията също така постоянно привлича китайски служители, които да подпомагат дейностите ѝ по връзки с обществеността.

Миналата година китайският телекомуникационен гигант започна да свива присъствието си в ЕС, като обедини дейностите си в Европа в регионалната си централа в Дюселдорф, Германия. Част от това сътресение беше освобождаването на някои от западните стратези на фирмата, които през последните години работеха за отпор на забраните и блокирането на нейното оборудване.

Huawei непрекъснато подчертава, че е независима от китайската държава. "Huawei е търговско дружество", заяви говорител. Запитан дали компанията има политика за проверка на това кои от служителите ѝ са членове на Китайската комунистическа партия, говорителят отговори: "Ние не питаме за политическите или религиозните убеждения на служителите и не се намесваме в тях. Отнасяме се еднакво към всеки служител, независимо от неговата раса, пол, социално положение, увреждане, религия или нещо друго."

Едно от основните опасения, повдигнати от западните органи за сигурност през последните години, е, че Huawei като компания със седалище в Китай е обект на Закона за националното разузнаване на Пекин от 2017 г., който изисква от компаниите да "подкрепят, подпомагат и сътрудничат с усилията на националното разузнаване", както и да "защитават работните тайни на националното разузнаване, които са им известни".

Запитан как се справя със законните искания на китайското правителство за предаване на данни, говорителят препрати към страницата с често задавани въпроси на компанията по този въпрос, в която се посочва "Huawei никога не е получавала такова искане и категорично бихме отказали да го изпълним, ако получим такова. Huawei е независима компания, която работи единствено в услуга на своите клиенти. Никога не бихме направили компромис или навредили на някоя държава, организация или лице, особено когато става въпрос за киберсигурност и защита на личните данни на потребителите.

През изминалите години Huawei се сблъска с отпор от страна на белгийските служби за сигурност. През 2020 г. Съветът за национална сигурност на страната наложи ограничения върху използването ѝ в критични части на 5G мрежите.

Белгия - макар и да е малък пазар - се счита за стратегически важна за западните съюзници заради присъствието на институциите на ЕС и централата на трансатлантическия отбранителен съюз НАТО.

Интересът на белгийската служба за държавна сигурност към Huawei следва нарастващия интерес към операциите на Китай в столицата на ЕС. През 2022 г. службата публикува разузнавателен доклад, в който излага констатациите си относно дейността на подкрепяни от Китай лобисти в Брюксел. В него VSSE удря по китайската държава, че действа в "сива зона между лобизъм, намеса, политическо влияние, шпионаж, икономическо изнудване и кампании за дезинформация".

В отговор на проучването китайското посолство в Белгия заяви, че разузнавателните служби "оклеветяват легитимната и законна стопанска дейност на китайските компании в Белгия, като сериозно засягат репутацията им и причиняват потенциални вреди на нормалното им производство и функциониране".

Това не е само Китай. "Неправомерната намеса, извършена от други сили, също продължава да бъде червен флаг за VSSE", се казва в доклада на разузнавателната служба. "Неотдавнашният скандал с намесата в Европейския парламент е пример за това".

Що се отнася до този случай, досега белгийските власти са повдигнали обвинения на няколко лица в рамките на продължаващото наказателно разследване на твърденията за подкуп между Катар и представители на ЕС, като при полицейските обиски са открити 1,5 млн. евро в брой. /БГНЕС