Смееш ли да опиташ? Белгийски учени заменят маслото с мазнина от насекоми

Изглежда, че турският идиом "sinekten yağ çıkarmak" (буквално: "да изстискаш мазнина от мухи") - скоро може да се превърне в реалност.

Ако имате алергия или непоносимост към млечните продукти, може би тази по-екологична алтернатива е точно това, което търсите, съобщава „Сабах“.

Учени от университета в Гент, Белгия, експериментират с мазнини от ларви, за да заменят маслото във вафли, торти и бисквитки, като твърдят, че използваната мазнина от насекоми е по-дълготрайна от млечните продукти.

Облечени в бели престилки, изследователите накисват ларвите в купа с вода, слагат ги в блендер, за да получат гладка сивкава консистенция и след това използват кухненска центрофуга, за да отделят маслото от насекомите.

„Има няколко положителни неща в използването на съставки от насекоми“, казва Дайлан Соса, който ръководи изследването. „За отглеждането на насекоми е нужно по-малко място, отколкото за едър рогат добитък, те спестяват използването на фуражи... и също така е нужно по-малко вода за производство на масло“, казва Соса, докато протяга току що изпечена торт с масло от насекоми.

Според изследователите, потребителите не забелязват разликата, когато една четвърт от млякото в тортата е заменено с мазнина от ларва. Те обаче съобщават за необичаен вкус, когато консистенцията стигне до 50% и казват, че по-скоро не биха си купили такава торта.

Храната от насекоми има високо съдържание на протеини, витамини, фибри и минерали и учените на други места в Европа разглеждат това като по-екологична и евтина алтернатива на други видове животински продукти. /БГНЕС