Белград: Българските чудовища издигнаха вечен паметник на позора

Държавният секретар в сръбското министерство на труда и социалните въпроси Деян Антич даде личен принос в над стогодишната държавна антибългарската кампания в страната, предаде репортер на БГНЕС.

Антич участва в церемония по полагане на цветя на загиналите в Бойник през 1942 година. Пред присъстващите държавният секретар нарече българите „окупатори, които са извършили нещо чудовищно“. Според него „с клането през 1942 година българските окупационни власти за издигнали за себе си паметник на вечния позор“.

Деян Антич каза, че „сръбският юг /населен предимно с българи, бел.ред./ не е останал безразличен към българските окупатори и поради тази причина е пострадал жестоко по време на двете световни войни“.

Държавният секретар съобщи, че благодарение на министъра на труда и социалните въпроси Никола Селакович „днешният ден за първи път е включен в държавния календар за значими исторически събития“.

„Сърбите са свободолюбив народ, който се опира на демократични и антифашистки ценности. Поради борбата за свобода и националното си име те са загивали и страдали. Днес наша задача да запазим истината за страданията на нашия народ и да предадем това на следващите поколения, не за да подтикваме сред младите отрицателни емоции към когото и да е, а само, да не ни се повтори никога повече Бойник или Сурдулица“, каза още Деян Антич. /БГНЕС