Белград официално се включи в пропагандата срещу конституционните промени в РСМ

Сръбската държавна телевизия /РТС/ открито се включи в пропагандата срещу конституционните промени в РС Македония, които са задължителното условие за започване на преговори на Скопие за членство в ЕС, предаде кореспондентът на БГНЕС от Белград.


В обширен репортаж, който бе озаглавен "македонците ще станат ли малцинство в родината" РТС внушава на аудиторията, че "българите оспорват идентичността на македонците". "Преди 5 г. РСМ промени името като условие, за да продължи по европейския си път, но сега България сложи бариера и иска българите да бъдат вписани като малцинство в преамбюла на конституцията..., а те представляват само 0.19 на сто от населението", се казва в репортажа, който веднага бе препечатан от смятания за официоз вестник "Политика".


В информацията на РТС освен за "опасността от българите не се пропуска и другият дежурен враг - албанците, които застрашавали целостта на страната". В самото начало репортерът цитира бившия премиер Зоран Заев, който бил попитал Бойко Борисов "как така всички по света са произлезли от маймуната, а само ние македонците от българите". Подобна реплика никога не е отправяна към Борисов, припомня БГНЕС.


Изявлението на Заев е пред местна аудитория. Репортажът приключва с припомняне, че "РСМ през 2019г. е направила отстъпки спрямо албанците и така албанският е станал официален език в страната".

"Аргументите" срещу "опасните промени в Конституцията" на РТС напълно се припокриват с пропагандата на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, който плаши сънародниците си с "българския диктат" всеки ден след приемането на т.нар. "френско предложение", което открива пътя на страната за преговори за членство в ЕС. /БГНЕС