Белград откри "плоча за избитите сърби в Стара Сърбия /Македония/ от българските зверове"

Лично държавният секретар в сръбското Министерство на труда и социалните въпроси Деян Антич "откри плоча в памет на избитите сърби в Стара Сърбия /Македония, бел.ред./ от българските фашисти и окупатори", предаде БГНЕС.

Плочата, която е в памет на избитите в град Тетово, днешна Западна СР Македония, бе открита във Владичин хан, в Поморавието. Градът е административен център на община Владичин хан, Пчински окръг, Сърбия.

"Мъчениците от Тетово са само един пример, който разкрива каква политика са водели българските окупационни власти срещу сръбското население в Южна и Стара Сърбия по време на Втората Световна война. Това е същата онази политика за заличаване на сръбското семе, която започнаха дедите на българските фашисти през есента на 1915 г., попълвайки ямите в Сурдулица с телата на хора, които не се отказаха от сръбското си име и отказаха да приемат новата българска идентичност", каза Антич по време на официалната церемония.

Според него "тетовските мъченици са група от десет изявени тетовски сърби, които българските власти в средата на октомври 1915 г. транспортирали по жп-линията от Скопие до Владичин хан, и след това в Среската дирекция са ги избили по един зверски начин".

"Със запазването на спомена за тетовските мъченици ние демонстрираме отговорност и дълбоко уважение спрямо всички наши многострадални предци. Точно това е политиката на Министерството на труда и лично на министъра Никола Селакович - да има жестока разправа с безкултурната забрава. Всяка едно сръбско страдание, всяко едно парче сръбска земя или камък, върху които е проливана сръбска кръв на нашите бащи и деди, да бъде отбелязана и съхранена като наша най-голяма светиня", каза още Антич.

По време на официалното откриване присъстваха председателят на Община Владичин хан, Горан Младенович от Община Власотница, Братислав Петрович от съюза на военните наследници, както и представители от Съюза на сърбите от Тетово. Тук бе и епископът от Враня Пахомий.

Репортерът на БГНЕС припомня, че във всички научни трудове, включително и новоиздадени в Сърбия Македония се споменава само и изключително като "Стара Сърбия". До момента няма нито един официален протест от страна на властите в Скопие. /БГНЕС