Белият дом: Русия подготвя провокации в Украйна

Говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ разполагат с данни за провокации в Украйна, които се подготвят от Русия, съобщиха медиите.

Според нея „руските агенти на влияние“ започнали да фабрикуват провокации в държавните медии и интернет, за да „оправдаят руската намеса и да сеят разделение в Украйна“.

„Например руски служители и агенти на влияние се фокусират върху истории за влошаване на ситуацията с правата на човека в Украйна и увеличаване на войнствените настроения сред украинските лидери“, каза Псаки.

Главното разузнавателно управление на украинското Министерство на отбраната (ГУР МО) обвини Русия в подготовка на провокации. В Киев твърдят, че руските специални служби готвят провокации срещу собствените си военнослужещи, за да обвинят Украйна за това.

По-рано CNN публикува материал, според който САЩ разполагат с информация, че Русия е обучила специална военна група, която ще трябва да извърши операция в Донбас под фалшив флаг. Американската администрация се опасява, че тази операция може да предшества мащабна инвазия в Украйна, която може да започне от средата на януари до средата на февруари.

Според руския президентски говорител Дмитрий Песков твърденията, че Москва готви провокации в Донбас са неоснователни. Той отбеляза, че по-рано подобни публикации вече са се появявали, но не са били потвърдени с нищо. /БГНЕС

Тагове: