Белият дом ужасен от COVID смъртността в САЩ

Президентската говорителка Джен Псаки на редовен брифинг в петък нарече шокиращо и ужасяващо, че броят на жителите на САЩ, починали от коронавируса, се доближи до 700 000 души.

"Това е шокиращ, ужасяващ брой животи, загубени поради пандемията. Хора, които са загубили своите близки, родители, баби и дядовци, в много случаи деца", каза тя. „(президентът Байдън) е казвал много пъти, че чувства невероятна отговорност за всичко, което се случва в страната, включително за продължаващата ни борба срещу COVID-19.

Ще отбележа също, че според експертите сме спасили десетки, стотици хиляди животи благодарение на действията, предприети от администрацията му, включително и сега. Досега около 77-78 процента от жителите на САЩ са получили поне една доза ваксина“, добави Псаки.

Според университета „Джон Хопкинс“, който представя редовно данните за заразата въз основа на данни от федералните и местните власти, в САЩ са регистрирани на 43,5 млн. КОВИД случая, като починалите са 698 992 душ. И по двата показателя страната е на първо място в света. Според агенция „Ройтерс” броят на смъртните случаи сред заразените с коронавирус в САЩ в петък вече е надхвърлил 700 000 души. /БГНЕС